Beeld ter illustratie.
© Bart Leye Beeld ter illustratie.

Onweerszone trekt vandaag over ons land: kans op intense buien, noodnummer 1722 geactiveerd

Vanuit het noorden en het westen trekt vandaag een buien- en onweerszone over ons land. De buien kunnen intens zijn, met onweer, overvloedige neerslag, hagel en zware windstoten. Vanaf de kust wordt het in de namiddag geleidelijk droger met meer opklaringen. De maxima liggen tussen 20 en 22 graden aan zee en in de Ardennen en tussen 22 en 24 graden in de rest van België. Het nummer 1722, voor niet-dringende oproepen naar de brandweer, wordt geactiveerd. 

Vanavond trekken de laatste mogelijk nog onweerachtige buien weg uit het zuidoosten. Het wordt overal droog met tijdelijk brede brede opklaringen. Vannacht bereiken lage wolkenvelden ons land vanuit Nederland, maar het blijft overwegend droog. Op de Ardense hoogten kan de zichtbaarheid plaatselijk gereduceerd zijn. De minima schommelen tussen 10 graden in de Hoge Venen en 15 graden aan zee.

Morgenochtend is het zwaarbewolkt met lokaal enkele buien, vooral in het noordoosten van het land. In de namiddag nemen de opklaringen toe, maar in het oosten kunnen enkele buien tot ontwikkeling komen. De maxima liggen tussen 17 graden op de Ardense hoogten en 21 of 22 graden in het centrum. Morgenavond wordt het overal droog en worden de opklaringen breder. In de loop van de nacht neemt de bewolking opnieuw toe vanuit het noorden. Het blijft zo goed als droog. De minima schommelen tussen 10 en 15 graden.

Zondag wordt het overwegend droog, op enkele spatjes regen na. In de voormiddag is het nagenoeg overal zwaarbewolkt. ‘s Namiddags kunnen her en der meer opklaringen verschijnen, vooral dan in het zuiden. Mogelijk blijft het zwaarbewolkt in de noordelijke helft van het land. Het wordt 17 tot 20 of 21 graden.

Maandag blijft het overwegend grijs en fris. In het zuiden komt de zon meer tevoorschijn, elders blijft het meestal zwaarbewolkt en droog. De maxima blijven steken op zo’n 16 of 17 graden in de Ardennen en aan zee, 18 graden in het centrum en 19 of 20 graden in het zuiden.

Dinsdag blijft het droog en wisselend tot zwaarbewolkt. Maxima rond 20 of 21 graden in het centrum. Woensdag wordt het waarschijnlijk wisselend bewolkt bij maxima rond 23 graden. Donderdag draait de wind naar het westen tot zuidwesten en neemt de kans op een plaatselijke bui wat toe. 

Wanneer bel je 1722? 

De bedoeling van het nummer 1722, voor niet-dringende brandweerinterventies, is om bij noodweer het noodnummer 112 te ontlasten, zodat dat voorrang kan geven aan oproepen van mensen die mogelijk in levensgevaar zijn.

De FOD Binnenlandse Zaken vraagt om voor schade naar aanleiding van het noodweer waarvoor er geen tussenkomst van de brandweer nodig is niet te bellen naar 1722. Als er bijvoorbeeld een aantal dakpannen zijn weggewaaid, een boom in de tuin is omgewaaid, een trampoline in de tuin van de buren werd geblazen of een dakgoot lichtjes loskomt, moet je geen beroep doen op de brandweer. Hiervoor moet je zelf op zoek gaan naar een oplossing door eventueel een gekwalificeerde professional (bijvoorbeeld een dakwerker of een tuinman) te contacteren. Hiervoor bellen naar 1722 is niet nodig. 

Het nummer 1722 is geen noodnummer. Enkel de nummers 112 (brandweer, ambulance) en 101 (politie) zijn noodnummers. Het is niet omdat het nummer 1722 wordt geactiveerd, dat er steeds van moet uitgegaan worden dat er overal zwaar weer op komst is en/of dat er mogelijk veel schade kan zijn.

35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • WALTER WIELANDT

    londerzeel rond 12 u een plensbui van een half uur en daarna niets meer !

  • WALTER WIELANDT

    londerzeel rond 12 u een plensbui van een half uur en daarna niets meer !

Lees meer