Illustratiebeeld
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld

Opnieuw bloedheet tot 36 graden met kans op lokaal onweer met hier en daar veel neerslag

Het KMI verwacht opklaringen, maar soms ook vrij veel wolken. Plaatselijk ontstaan er warmteonweders die hier en daar behoorlijk wat neerslag kunnen veroorzaken en eventueel ook hagel. Het blijft zeer warm met, afhankelijk van de breedte van de opklaringen, maxima van 30 tot lokaal 35 graden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het KMI verwacht vandaag opklaringen, maar soms ook vrij veel wolken. Het blijft zeer warm met, afhankelijk van de breedte van de opklaringen, maxima van 30 tot 35 of 36 graden. Plaatselijk en vooral na de middag ontstaan er warmteonweders die hier en daar behoorlijk wat neerslag kunnen veroorzaken en eventueel ook hagel. 

De hoogste kansen op gedonder lijken vandaag voor het centrum en oosten van ons land weggelegd. NoodweerBenelux benadrukt dat het zeer lokale exemplaren zijn en dat veel regio’s het vandaag compleet droog houden. “Deze weersituatie is eigenlijk ongunstig om een sterk oplopend neerslagtekort te compenseren. Hevige neerslag spoelt snel weg en kan niet indringen in de bodem”, meldt NoodweerBenelux.

Deze avond en volgende nacht blijft het opnieuw zeer zacht met pas naar woensdagochtend toe temperaturen tussen 18 en 23 graden. Het is wisselend bewolkt met nog steeds lokale onweershaarden, vooral dan 's avonds. Plaatselijk kan er veel neerslag vallen en eventueel ook hagel.

Woensdag is het nog vrij zonnig, maar onstabiel met in de loop van de dag een toenemende kans op lokale onweersbuien. Het wordt opnieuw zeer warm met maxima tussen 28 graden in de Hoge Ardennen en 34 of 35 graden in het centrum of plaatselijk wat meer. 

Donderdag neemt de kans op onweersbuien verder toe vanuit het zuidwesten. Deze buien kunnen intens zijn. Het is al wat minder warm met nog maxima van 26 of 27 graden aan zee tot 31 graden in het noordoosten. 

Vrijdag is het wisselend bewolkt met hier en daar nog een bui, eventueel met onweer. Het wordt zo’n 26 graden in het centrum van het land. 

Ook zaterdag wisselen zwaarbewolkte perioden en zonnige momenten elkaar af en valt er lokaal een bui, vooral na de middag. Het wordt zo’n 25 graden in het centrum. 

Zondag zou het overal droog moeten blijven en zijn er regelmatig zonnige perioden. Het wordt tijdelijk wat warmer met maxima rond 27 graden in het centrum. 

De komende dagen blijft de hittegolf dus onverminderd in het zadel zitten. Door deze hoge temperaturen en een toenemende luchtvochtigheid kan er zich onstabiliteit ontwikkelen. “Het is klassiek dat er dan in de namiddag en avond meerdere onweersbuien tot ontwikkeling komen die lokaal veel regen op korte tijd veroorzaken en zelfs hagel”, aldus NoodweerBenelux.

Wie hoopt op een koeler intermezzo komt voorlopig van een kale reis terug. “Zolang de temperatuur niet onder 25 graden zakt, blijven de criteria voor een hittegolf aanhouden. Mogelijk dat het pas na het weekend structureel zal afkoelen, maar dat is erg onzeker”, besluit Nicolas Roose van NoodweerBenelux.

Volg het onweer live via deze handige onweerradar.

Ontdek het “Hou het koel" aanbod in de HLN shop.

Lees ook:

Wat moet je doen als je in een onweersbui belandt? Expert beantwoordt 10 vragen over hevig onweer (+)

Zon of regen? Weermannen geven advies over welke weerapp je het best gebruikt (+)

Nieuwe simulatie: over 50 jaar heeft Vlaanderen het klimaat van Toscane (behalve de kust) (+)

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • nico vets

    Ga het missen dit weer,ben in goede conditie geen overgewicht,echt zomerweer,spijtig dat het snel weer miezering en grijs zal worden.

  • Noël Onselaere

    Nog geen zon gezien vandaag in Lokeren en omgeving... wel een paar lichte regenbuitjes deze morgen... temperatuur blijft rond de 25 graden hangen

Lees meer