3
BELGA

Opnieuw hittegolf verwacht: temperaturen tot 35 graden volgende week

Het blijft vandaag droog met zonnige perioden en temperaturen tot 26 graden. In het noordoosten en oosten wordt wat meer bewolking verwacht. Op het einde van de namiddag verschijnen er hoge wolken in het westen van het land, met maxima tussen 20 en 25 graden. Volgende week verwacht het KMI de tweede hittegolf van deze zomer met temperaturen tot maar liefst 35 graden. 

Komende nacht breiden de hoge wolken zich vanuit het westen uit over het hele land. Op het einde van de nacht kunnen er in het westen enkele buien vallen. We halen minima van 10 tot 16 graden.

Morgen wordt het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt met soms wat regen of een paar plaatselijke buien. De maxima liggen tussen 20 of 21 graden aan zee en 25 of 26 graden in de Kempen en Belgisch Lotharingen.

Vrijdag wordt het opnieuw droog en wisselend bewolkt met vooral hoge en middelhoge wolkenvelden. De temperatuur bedraagt dan zo’n 25 graden in het centrum. Aan zee steekt in de namiddag een zeebries op. Het wordt er niet warmer dan 20 à 21 graden.

Zaterdag zou een regenzone van west naar oost over het land trekken, waarbij vooral na de middag ook onweer kan losbarsten. Het is hierdoor veelal zwaarbewolkt. In de loop van de avond wordt het droog vanaf het westen en verschijnen er opklaringen. Het is nog vrij warm met maxima rond 25 graden in het centrum.

Zondag is het wisselend tot soms zwaarbewolkt met over het zuiden van het land nog een buienkans, elders blijft het waarschijnlijk droog. In de late namiddag worden de opklaringen breder. Het kwik stijgt naar zo’n 23 graden.

Er is mogelijk een tweede hittegolf op komst. Tegen het weekend verwachten we meer duidelijkheid

Weerman David Dehenauw

Hitte

Vanaf maandag komen we onder invloed van hoge druk en wordt er steeds warmere lucht naar onze streken aangevoerd. Het kan dan opnieuw hoogzomer worden met temperaturen die schommelen rond 30 graden. Woensdag stijgt het kwik misschien zelfs tot 35 graden in de Kempen, ook donderdag en vrijdag wordt het mogelijk warmer dan 30 graden.

“Er is mogelijk een tweede hittegolf op komst”, bevestigt weerman David Dehenauw, die tegelijk beklemtoont dat het nog niet helemaal zeker is. “Tegen het weekend verwachten we meer duidelijkheid”.

Een hittegolf betekent dat het minstens vijf opeenvolgende dagen 25 graden of meer is, waarvan drie tropische dagen, van 30 graden of meer. “Vanaf maandag zouden we dicht tegen de 30 graden zitten. Later in de week verwachten we dagen van 30 graden of meer”, klinkt het. Als de voorspelling wordt bevestigd, betekent dit de tweede hittegolf deze zomer. De eerste dateert van einde juni en liep op 1 juli af.

3 Illustratiebeeld
James Arthur Illustratiebeeld

Natuur snakt naar regen

De warme temperaturen zijn geen goed nieuws voor de natuur, die snakt naar regen. “In juni heeft het nog redelijk goed geregend, maar in juli viel er tot nu toe slechts 9 millimeter”, merkt Dehenauw op. In een normale julimaand valt er een 70-tal mm. “Misschien gaat het donderdag en vooral zaterdag wat regenen, maar volgende week blijft het zeker meerdere dagen droog.” In combinatie met de hoge temperaturen, kan dit het probleem van de droogte verder aanwakkeren.

3 Akkerbouwer Bert Sloetjes bekijkt zijn droge akker met aardappelen in het buitengebied van het Achterhoekse Halle. De droogte neemt met name in het oosten en zuiden van het land toe.
ANP Akkerbouwer Bert Sloetjes bekijkt zijn droge akker met aardappelen in het buitengebied van het Achterhoekse Halle. De droogte neemt met name in het oosten en zuiden van het land toe.

40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marco Maerten

    Bart,in Brugge ligt het aantal zomerdagen (25°c en meer) een stuk lager dan bv Ukkel of de kempen omdat de invloed van de noordzee een verkoelend effect heeft op die korte afstand.Net daarom is een hittegolf in uw regio zeldzamer dan ver in het binnenland.

  • bart vansteenkiste

    ik vind dat ze op vtm goed kunnen overdrijven net als die ander hitte gold ik heb 2 dagen zon gezien in brugge , de zomer is voorbij man zal wel zien een dag of 2 warm en gedaan , laat het maar eens 30 dagen water gieten in plaats van zon .. hoe meer hoe liever

Lees meer