2
AFP

Periode van laatste vijf jaren was warmste ooit

De periode 2015 tot 2019 was de langste periode van vijf jaar ooit sinds de metingen zowat 150 jaar geleden zijn gestart. Dit heeft de WMO, de Meteorologische Organisatie van de Verenigde Naties,  vandaag bekendgemaakt.

Volgens voorlopige berekeningen lag de gemiddelde temperatuur in deze periode 1,1 graad Celsius hoger dan het gemiddelde in het pre-industriële tijdperk. Tegenover de daarvoor liggende periode van vijf jaar was het in de voorbije periode 0,2 graden warmer, zegt de WMO.

Volgens directeur-generaal Petteri Taalas van de WMO moeten de inspanningen verdrievoudigen om de doelstelling te bereiken de temperatuurstijging op onze planeet tegen 2100 onder de 2 graden te houden.
De aanwijzingen en gevolgen van klimaatverandering, zoals de stijging van de zeespiegel, het afsmelten van ijs en extreem weer, namen in de periode 2015-2019 toe, zegt het rapport ook. 

2 Delen van de Franse rivier de Loire staan momenteel helemaal droog, zoals hier in de westelijke plaats Montjean-sur-Loire.
REUTERS Delen van de Franse rivier de Loire staan momenteel helemaal droog, zoals hier in de westelijke plaats Montjean-sur-Loire.

29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marco Maerten

    Luc Cosemans..wat heeft u gestudeerd? Als er geen CO-2 in onze atmosfeer zat,was de aarde een flink eind onder 0°c. Leerstof:1ste secundair.

  • ETIENNE BOECKX

    Heel goed ik hou van warm weer is goed voor het toerisme en horeca ! Er zijn ook al perioden van zware regenval geweest.

Lees meer