Plaatselijk 24 graden: even warm als in Nice en Tenerife

Met plaatselijke maxima tot 24 graden is het in ons land even warm als in normalere zomerse plaatsen als Nice en Tenerife. Bovendien zal vandaag de weerkundige geschiedenisboeken ingaan als warmste 18 oktober sinds 1901.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op

Om 15.50 uur werd in Ukkel een temperatuur van 24,1 graden gemeten. Het dagrecord van 24,0 graden uit 1921 is daarmee naar de prullenmand verwezen, zo meldt KMI-meteoroloog David Dehenauw. De eigenlijke maximumtemperatuur is bekend om 20 uur.

De temperatuurdagrecords worden door het KMI enkel beschouwd vanaf 1901 en niet meer vanaf 1833. De extreme dagwaarden kunnen volgens recent intern onderzoek niet meer als representatief beschouwd worden voorafgaand aan 1901, omdat ze onvoldoende betrouwbaar kunnen vergeleken worden met de hedendaagse meetstandaarden.

Extreem zacht
Vanmiddag is het droog, vrij zonnig en extreem zacht voor de tijd van het jaar. Er waait een matige, aan zee een vrij krachtige zuidenwind. De maxima bedragen 19 graden in de Ardennen en 21 tot 24 graden elders. Vanavond en -nacht blijft het droog met opklaringen en soms ook wolkenvelden. De minima schommelen tussen 10 en 16 graden.

Morgen zijn er in de ochtend perioden met zon. Nadien neemt de bewolking toe en plaatselijk kan er wat lichte regen vallen. Later in de namiddag begint het aan zee alweer op te klaren. De wind waait matig, aan zee vrij krachtig uit zuidwest. Maxima van 19 tot 23 graden.

Herfstweer op komst
Maandag is er geregeld zon, ook is er kans op een lokale bui, maar met 17 graden is het nog vrij zacht. Dinsdag en woensdag wordt het niet veel warmer dan 13 graden. Bovendien is het sterk wisselvallig met regen of buien en tijdelijk ook veel wind. In de tweede helft van de week wordt het zachter en rustiger.

Iedereen probeert waarschijnlijk te genieten van het laatste mooie zomerweekend. Wat heb jij dit weekend gepland? Een barbecue? Een plons in het zwembad? Daguitstapje naar de zee? Laat het ons weten en stuur je leukste foto's naar foto@hln.be.

Een foto die is geplaatst door null (@) op

Een foto die is geplaatst door null (@) op

Lees meer