4
REUTERS

Recordhoeveelheid sneeuw verwacht in Alpen

Onder invloed van een lagedrukgebied boven Duitsland wordt er vanavond en vannacht zeer vochtige lucht tegen de noordkant van de Alpen gestuwd. Dat zorgt voor de ontwikkeling van intense regen en sneeuwbuien met hoeveelheden tot meer dan 100 liter water per vierkante meter. Modderstromen door de neerslaghoeveelheden en smeltende sneeuw zijn zeker mogelijk. Boven 2000 meter kan er meer dan een meter sneeuw vallen, aldus Lander Van Tricht van weerdienst NoodweerBenelux. De sneeuwrecords zullen daardoor verder scherp gesteld worden.

Sinds begin dit jaar ligt er in veel berggebieden aan de noordkant van de Alpen een recordhoeveelheid sneeuw. Meestal begint het sneeuwdek vanaf maart-april snel af te nemen maar tijdens de koudere periode begin mei werden de Alpen dit jaar opnieuw bedolven onder een dikke laag poedersneeuw. Daardoor besloten sommige skigebieden afgelopen weekend hun pistes terug te openen.

4 Het sneeuwvrij maken van de Col du Galibier was dit jaar moeilijker dan normaal omwille van de enorme sneeuwhoeveelheden.
@Savoie Het sneeuwvrij maken van de Col du Galibier was dit jaar moeilijker dan normaal omwille van de enorme sneeuwhoeveelheden.

Op de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze, werd afgelopen week zelfs bijna 6 meter sneeuw gemeten wat de grootste hoeveelheid is sinds het begin van de metingen. “Belangrijke bergpassen moesten hun opening met 1-3 weken uitstellen door de enorme aanwezige sneeuwmuren”, zo meldt NoodweerBenelux.

4 Op de Zugspitze ligt momenteel bijna 6 meter sneeuw en komende dagen wordt hier nog een meter sneeuw verwacht.
Wetteronline Op de Zugspitze ligt momenteel bijna 6 meter sneeuw en komende dagen wordt hier nog een meter sneeuw verwacht.

Extreme neerslaghoeveelheden komende 24 uur

Komende uren staat een luchtstroming met onstabiele en vochtige lucht pal op de noordkant van de Alpen gericht. “Er ontstaan buien die extra intens zijn door de optilling van de lucht tegen de bergflanken”, vertelt Van Tricht. Op sommige plaatsen kan daardoor meer dan 100 liter water per vierkante meter vallen. De sneeuwgrens stagneert tussen 2000-2300 meter. Op lagere hoogte valt er veel regen die in combinatie met het smelten van de aanwezige sneeuw voor wateroverlast en modderstromen kan leiden. Boven de sneeuwgrens valt lokaal meer dan een meter sneeuw waardoor daar de records verder zullen worden scherp gesteld.

4 Vandaag en morgen kunnen de neerslaghoeveelheden aan de noordkant van de Alpen oplopen tot boven 100 mm.
WXCharts Vandaag en morgen kunnen de neerslaghoeveelheden aan de noordkant van de Alpen oplopen tot boven 100 mm.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Geert Landsman

    Er is vrijwel niemand want de Ooostenrijkers zijn veelal zelf op vakantie en veel zaken zijn gesloten. Er zijn dan ook amper toeriaten te beknnen. Ook de regen valt heel erg mee, allemaal zwaar overdreven.

  • yvo de Baetselier

    is dit de " opwarming " waarover zoveel kabaal gemaakt wordt ???

Lees meer