3 Archiefbeeld: sneeuw in IJsland
rv Archiefbeeld: sneeuw in IJsland

Sneeuwstorm legt vliegverkeer op IJsland plat: windstoten tot 200 km/u verwacht

Komende 24 uur trekt een stevige stormdepressie richting IJsland. Weermodellen berekenen een flinke hoeveelheid sneeuwval van 100 tot lokaal 200 cm. De IJslandse weerdienst verwacht ook hevige windstoten waardoor het vliegverkeer sinds 14u30 onderbroken is. “Meest recente weermodellen berekenen windstoten die woensdag over het zuidoosten van het eiland kunnen pieken naar 180 tot mogelijk 200 km/u. Een explosieve uitdieping van een lagedrukgebied is hiervan de oorzaak”, volgens Nicolas Roose van weerdienst NoodweerBenelux.

Vliegverkeer onderbroken sinds dinsdagnamiddag

Dinsdagnamiddag omstreeks 14:00 werden alle vluchten geschrapt op Keflavik Airport. Passagiers werden ondergebracht in naburige hotels of omgeboekt op andere vluchten. Ook voor woensdag verwacht de luchthaven een verstoord vliegschema vanwege de hevige windstoten tot 100 km/u. 

3 Een stormdepressie teistert komende 24 uren IJsland met windstoten tot ruim 150 km/h.
windy.com Een stormdepressie teistert komende 24 uren IJsland met windstoten tot ruim 150 km/h.

Volg de actuele windverwachting via dit handige kaartje.

Grote hoeveelheid sneeuw verwacht

Deze stormdepressie brengt niet alleen veel wind met zich mee, maar gaat volgens de laatste berekeningen ook gepaard met een enorme hoeveelheid sneeuw in korte tijd. Zo kan er tegen woensdagavond in het noorden van het eiland tot 2 meter sneeuw vallen. “Deze hoeveelheid sneeuw ontstaat enerzijds door een extreme uitdieping van het lagedrukgebied en anderzijds de hoogteligging van bepaalde regio’s”, aldus Roose

3 Op IJsland valt een enorme hoeveelheid sneeuw in amper 24 uur tijd
windy.com Op IJsland valt een enorme hoeveelheid sneeuw in amper 24 uur tijd

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Guy Snoeckx

    Piet, man, doe nu toch niet zo. Opwarming van de aarde en lokaal weer is niet hetzelfde. Trouwens, de opwarming van de aarde zorgt er ook voor dat het weer hier en daar bepaalde extremen haalt. Deze komen voor door de verstoring van bv de straalstroom. En zo is er ook nog de warme golfstroom, dewelke indien hapert zorgt voor de kouder weer op bepaalde momenten.

Lees meer