4 Illustratiefoto.
AFP Illustratiefoto.

Storm Ciara onderweg naar ons land: KMI waarschuwt met code oranje, noodnummer 1722 actief

Op zondag nadert storm ‘Ciara’ de Benelux. Inmiddels hebben meteorologen een beter zicht op de effectieve timing van het stormveld en de periode waarin we de hevigste windstoten kunnen verwachten. “Vooral de late namiddag en de avond is een tijdslot om in de gaten te houden. De combinatie met eventuele onweerachtige buien kan lokaal voor stormschade zorgen”, aldus Nicolas Roose van weerdienst NoodweerBenelux. Het KMI kondigt voor morgen code oranje af en Binnenlandse Zaken activeert het nummer 1722 voor niet-dringende interventies.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Storm ‘Ciara’ werd ten westen van het Verenigd Koninkrijk geboren. “Dit systeem profiteert van een zeer sterke wind op 15 kilometer hoogte. De windsnelheden pieken daarna op die hoogte naar 200 tot 300 kilometer per uur. Het is de interactie met deze luchtstroom waardoor we op zondag met de storm te maken krijgen”, vertelt Roose.

4 Een actieve straalstroom op de Atlantische Oceaan zorgt voor stormweer.
meteociel.fr Een actieve straalstroom op de Atlantische Oceaan zorgt voor stormweer.

Waar en wanneer kunnen we de doortocht van de storm verwachten?

In de loop van zondagochtend trekt de wind fors aan uit het zuidwesten. Er kunnen tussen 7 uur en 12 uur windstoten ontstaan van 50 tot 70 kilometer per uur. Over het westen van België piekt de wind naar 80 tot 90 kilometer per uur. Het stormveld wordt verwacht in de namiddagperiode en zorgt voor windstoten tot 110 kilometer per uur in het binnenland van België. Over het westen kunnen we dan al windstoten tot 120 kilometer per uur rapporteren. 

Richting de avond bereikt de storm haar hoogtepunt met windstoten in het binnenland tot 120 kilometer per uur tijdens buien en mogelijk 130 kilometer per uur aan de Belgische kust. “Momenteel is het onzeker hoe pittig de buien zullen uitpakken in de avondperiode. Als dat buien zijn met onweer, dan ontstaat er zeker stormschade”, aldus Nicolas Roose van NoodweerBenelux. “Wij kunnen mensen alleen maar adviseren om goed de weerdiensten op te volgen voor bijkomende updates.” Bekijk hier de live windsnelheden. 

Code oranje

Het KMI roept code oranje uit. Weerman David Dehenauw kondigde vanmorgen al aan dat het in de loop van de dag al zou gebeuren. Eerder hield het KMI het op code geel. De waarschuwing geldt voor heel België vanaf zondag 10 uur tot maandag 11 uur. 

Bij code oranje wordt aangeraden om voorbereid te zijn en raadgevingen van de bevoegde overheid op te volgen. Code oranje kan uitgeroepen worden bij verschillende weerfenomenen, zoals verspreide rukwinden tussen 101 en 130 kilometer per uur bijvoorbeeld, of overvloedige neerslag (31 tot 50 liter per vierkante meter in 1 uur, of 41 tot 60 liter per vierkante meter in 6 uur, of 51 tot 100 liter per vierkante meter in 24 uur). In het geval van storm Ciara lijkt het vooral de wind die voor problemen kan zorgen. 

“Zondagavond en in de nacht naar maandag lopen de rukwinden nog verder op en is er gevaar voor pieken tot 110 à 130 kilometer per uur. Het is niet uitgesloten dat er tijdens een eventueel onweer zeer lokaal nog hogere windpieken optreden. De kans op schade is groot en dit in het ganse land”, waarschuwt het KMI. 

4 Waarschuwingskaart wind en neerslag op zondag.
NoodweerBenelux Waarschuwingskaart wind en neerslag op zondag.

De storm zal pas laat op de avond een hoogtepunt bereiken, bevestigt weerman David Dehenauw in VTM Nieuws. “Tussen 21 of 22 uur op zondagavond en 3 uur ‘s nachts worden de zwaarste windstoten verwacht.”

Lokaal kan er ook veel neerslag vallen. “Op sommige plaatsen in Vlaanderen wordt er tot 10 à 20 liter verwacht per vierkante meter, verspreid over zondag en maandag”, aldus Dehenauw.

Het nummer 1722 werd zaterdagavond al geactiveerd. De bedoeling is dat mensen voor niet-dringende brandweerinterventies waarbij er er geen risico is op levensgevaar naar 1722 bellen, zodat het noodnummer 112 beschikbaar blijft voor mensen die dringende medische hulp of dringende brandweerhulp nodig hebben. Niet zeker wanneer je 112 of 1722 moet bellen? We zetten het voor je op een rij. 

Wanneer gaat de wind luwen?

Niet alleen zondag is het uitkijken voor veel wind, maar ook maandag overdag blijft de wind de hoofdrol opeisen. Er kunnen op maandag nog steeds windstoten voorkomen tot 100 kilometer per uur. “Zeker tegen de avondperiode op maandag is het opnieuw uitkijken voor gemene windstoten wanneer buien de oversteek maken van west naar oost”, aldus Roose. De maxima liggen maandag tussen 3 en 9 graden. 

Dinsdag blijft het wisselvallig met veel wind, met vooral ten zuiden van Samber en Maas buien die gepaard kunnen gaan met korrelhagel en een donderslag. In de Ardense hoogten valt er (smeltende) sneeuw. Er zijn nog rukwinden van 70 tot 80 kilometer per uur, met maxima tussen 1 graad in de Hoge Venen en 8 graden in Vlaanderen.

LEES IN HLN+: Storm op komst: dit is wat je moet doen om schade aan je huis te voorkomen

4 Vooral het noordwesten van Nederland moet opletten voor zeer forse windstoten. Ook elders in de Benelux kunnen de windstoten pieken tot 100, lokaal 110 kilometer per uur.
NoodweerBenelux Vooral het noordwesten van Nederland moet opletten voor zeer forse windstoten. Ook elders in de Benelux kunnen de windstoten pieken tot 100, lokaal 110 kilometer per uur.

59 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Janssen

    Hou toch eens op met angst en paniek te zaaien voor wat wind en regen...man, man...alsof de wereld gaat vergaan...tis nog gene orkaan, zulle.

  • paola nerozzi

    Bij ons is mooi de zon aan het schijnen geen wind en geen regen ze hebben weer een stuk goed overdreven zeg liever gewoon aan de kust is zo en zo gaande elders in het land kan gewoon mooi weer zijn

Lees meer