3
afp

Tropische storm Ophelia eist al drie mensenlevens in Ierland

In Ierland zijn al drie doden geteld in ongevallen door de nu post-tropische storm Ophelia. Dat maakte de politie bekend.

Een vijftigjarige vrouw kwam om toen haar wagen in het zuidoosten van het eiland was getroffen door een omvallende boom. Een dertiger kwam om in een ongeval met zijn kettingzaag. Hij had geprobeerd een omgevallen boom te ruimen. Een andere man kwam om het leven toen een boom op zijn voertuig terechtkwam nabij de grens met Noord-Ierland.

De storm bereikte vandaag de Ierse kust met windsnelheden tot 150 kilometer per uur. Volgens energiebedrijf ESB Networks zaten rond de middag 120.000 mensen zonder elektriciteit. Ophelia leidt verder onder meer tot omgevallen bomen en 10 meter hoge golven voor de kust. De Ierse regering heeft waarschuwingen doen uitgaan dat het de ergste storm van de aflopen vijftig jaar kan worden. Op de luchthaven van de hoofdstad Dublin zijn 130 vluchten geannuleerd. Scholen en ziekenhuizen zijn gesloten en het openbaar vervoer rijdt niet. Het leger is met zandzakken paraat voor het geval er overstromingen ontstaan. Volgens de Britse weerdienst zal de storm "uitzonderlijk" weer met zich meebrengen. De hevige regen kan voor overstromingen zorgen.

3
reuters

Binnen blijven

De storm kwam aan het eind van de ochtend aan land. Op het zuidelijkste punt van Ierland werden snelheden van 176 kilometer per uur gemeten volgens de Ierse meteorologische dienst. Overal in het land worden winden van orkaankracht verwacht, zei de Ierse premier Leo Varadkar. Hij adviseerde mensen om binnenshuis te blijven. "De storm is in sommige delen van het land nog niet zo erg, maar op een gegeven moment komt die op je pad'', aldus Varadkar tijdens een persconferentie.

3
reuters

De meteorologische dienst van Groot-Brittannië heeft een weeralarm van 16.00 tot 23.00 uur (Nederlandse tijd) afgegeven voor Noord-Ierland. De storm kan daar ook levensgevaarlijk worden en waarschijnlijk transportbeperkingen, stroomonderbrekingen en vliegend puin veroorzaken. Volgens de Ierse meteorologische dienst trekt de storm later langs de westkust richting Schotland.

Lees meer