Het Sint-Annastrand in Antwerpen.
Klaas De Scheirder Het Sint-Annastrand in Antwerpen.

Tropische temperaturen tot woensdag, kans op lokaal fel onweer neemt komende dagen toe

Wie had gehoopt op wat verkoeling bij het begin van een nieuwe week is eraan voor de moeite. Opnieuw is er een erg hete namiddag op komst vandaag. De zonnige momenten worden wel afgewisseld met wolkenvelden, en zeer lokaal bestaat een kans op onweer. Zo’n onweer kan wel vrij fel uitpakken. Aan zee en in de Ardennen wordt het tot 31 graden, elders tot 36 graden. Code rood blijft ook gelden vandaag.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Er waait een zwakke veranderlijke tot oostelijke wind. Aan zee is de wind matig uit oost krimpend naar noordoost. Maandagavond en -nacht is het opnieuw licht- tot wisselend bewolkt met nog kans op een paar lokale (onweers)buien. In de meeste streken blijft het echter droog. Het wordt nogmaals een zeer zachte nacht met minima tussen 18 graden in de Hoge Venen en 23 graden in de steden. De oosten- tot zuidoostenwind waait overwegend zwak.

De minima liggen tegen dinsdagochtend tussen 19 en 23 graden. Het vervolg van de dag wordt opnieuw erg heet. Lokaal bestaat weer de kans op onweer. Aan zee en in de Ardennen wordt het tot 32 graden, elders 36 tot lokaal 37 graden. ‘s Avonds hetzelfde bekende patroon: erg lang warm, met lokale onweershaarden die geleidelijk uitdoven.

Ook woensdag is het nog vrij zonnig, bij temperaturen tot 28 graden in de Hoge Ardennen en 35 graden in het centrum, maar ook onstabiel. In de loop van de dag vergroot de kans op lokale onweersbuien. 

Ook op donderdag een grote kans op onweersbuien, die mogelijk fel kunnen zijn. Het kwik begint te zakken, tot 26 of 27 graden aan zee en 31 graden in de Kempen.

De kans op onweer neemt af vanaf vrijdag. Het wordt dan wisselend bewolkt met hier en daar een bui, bij maxima tussen 24 graden aan zee en in de Ardennen en 27 graden in de Kempen. 

Op zaterdag eveneens wisselend bewolkt met kans op een lokaal buitje. Het kwik schommelt tussen de 22 en 26 graden.

Code rood

Tot en met vandaag zal in vele provincies code rood gelden en deze namiddag, of ten laatste in de vroege avond, zal op basis van waarnemingen en voorspellingen beslist worden over de verlenging. Bij dergelijke extreem hoge temperatuurwaarden moeten bepaalde maatregelen genomen worden: veel drinken, het zoutgehalte op peil houden, veel rusten, in een gekoelde ruimte verblijven, vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging, rechtstreekse zonnestralen vermijden.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Danny Buyse

    Om hard te sporten en mijn gewicht op peil te houden is het vermoeiend tekens extreem vroeg te moeten opstaan voor de zon opkomt. Deze morgen terug om 04.45 uur opgestaan en om 05.45 16 km gelopen en was terug om 07.05 uur. Zelfs zo vroeg was het al 23° net alsof je liep in een verwarmde sportzaal.

  • Simonne Dedeken

    ik begrijp hun maximum temperatuur niet, hier is het 38 graden in de schaduw vandaag, gemeten door 2 thermometers, digitaal

Lees meer