De vulkaan is enkele dagen geleden opnieuw actief geworden.
reuters De vulkaan is enkele dagen geleden opnieuw actief geworden.

Vanuatu beveelt complete ontruiming van eiland Ambae na vulkaanuitbarsting

Premier Charlot Salwai van de eilandenstaat Vanuatu heeft na een vulkaanuitbarsting de complete evacuatie van de hele bevolking van 11.000 kinderen, vrouwen en mannen op het kleine eilandje Ambae in het zuiden van de Stille Oceaan bevolen. Volgens de Vanuatu Daily Post zullen de meeste mensen met schepen naar het nabijgelegen eiland Pentecost gebracht worden. Duizenden bewoners waren eerder al vertrokken.
De eruptie van de bijna 1.500 meter hoge vulkaan Manaro was enkele dagen geleden begonnen. Sinds het weekeinde spuwt de vulkaan grote hoeveelheden lava en asse. Nu worden er ook al stenen door de lucht geslingerd.

De overheid vreest dat de uitbarsting nog heviger zal worden. De noodtoestand op het eiland werd inmiddels al afgekondigd. Vandaag werd het op een na hoogste dreigingsniveau uitgeroepen. Het is de eerste keer dat het 400 vierkante kilometer grote eiland volledig wordt ontruimd.

De Manaro -een schildvulkaan- was eerder al in 2005 uitgebroken. Toen moesten 5.000 mensen hun huizen verlaten. Het duurde drie maanden tot de laatste bewoners konden terugkeren.

De staat Vanuatu met zijn meer dan 80 eilanden, waartoe ook Ambae behoort, ligt op de Pacifische Ring van Vuur. In het gebied liggen diverse subductiezones van tektonische platen.

Lees meer