AFP

Vorige maand was wereldwijd warmste september sinds begin waarnemingen

September 2019 heeft een plaatsje in de geschiedenisboeken bemachtigd als wereldwijd warmste september sinds het begin van de waarnemingen. Dat meldt de Copernicus Climate Change Service (C3S) van de Europese Unie, die gegevens over het klimaat verzamelt.

De temperatuur lag 0,57 graden hoger dan gemiddeld tussen 1981 en 2010 en daarmee was de maand nog net iets warmer (0,02 graden) dan september 2016. Op de derde plaats staat september 2017, toen het gemiddeld 0,47 graden warmer was dan gemiddeld.

Europa

De grootste temperatuurstijgingen werden gemeten in Europa (vooral in het zuiden en het zuidoosten), het centrum en het oosten van de Verenigde Staten, Iran, Afghanistan, Mongolië, in het noorden van China en delen van het Noordpoolgebied.


Ook op het zuidelijk halfrond was de tendens te zien. Onder meer in delen van Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, het zuidwesten van Australië en het westen van Antarctica. (lees hieronder verder)

In Noorwegen en Zweden was het dan weer koeler dan normaal, net als in het zuidwesten van Rusland en delen van Antarctica.

September is niet de enige maand dit jaar die records brak. Ook juni was de warmste junimaand ooit waargenomen en juli was zelfs de warmste maand ooit.

Poolcirkel

Dit jaar kende recordtemperaturen aan de poolcirkel en afgelopen zomer werden er op heel wat plaatsen in Europa hoge temperaturen waargenomen die nooit eerder werden gezien.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer