EPA

Vulkaan spuwt as in Costa Rica

De vulkaan Turrialba, in het centrum van Costa Rica, vertoonde gisteren erg veel activiteit. De vulkaan spuwt as en rook kilometershoog de lucht in. De uitbarsting is merkbaar tot in de hoofdstad San Jose.

In de hoofdstad, op zo'n 45 kilometer van de vulkaan, hangt een scherpe zwavelgeur. In de omliggende dorpen is er veel as in de lucht, die de zichtbaarheid vermindert. Huizen en wagens zijn bedekt met een laagje vulkaanas. "Ik denk dat het om de zwaarste uitbarsting gaat in de jongste zes jaar", zegt vulkanoloog Gino Gonzalez.

Verschillende scholen zijn gesloten. Honderden mensen zijn met ademhalingsmoeilijkheden opgenomen in de ziekenhuizen. De bevolking wordt aangeraden om een mondmasker en bedekkende kledij te dragen. Voor dorpen in de buurt werd een noodplan geactiveerd. Mogelijk wordt ook het vliegverkeer op de internationale luchthaven van Costa Rica stilgelegd.

Turralbia vertoonde eerder deze week ook al verschillende keren activiteit, maar het is de eerste keer dat die zo intens is. Gisteren waren er verschillende zware uitbarstingen.

Lees meer