Photo News

We beginnen aan tropisch hete week

Het blijft deze namiddag zonnig, bij maxima die in de Kempen stilaan richting 30 graden klimmen. Morgen, en vooral woensdag en donderdag, krijgen we tropische temperaturen, meldt het KMI. Het is mogelijk dat we donderdag de warmste dag ooit krijgen in ons land, zegt weerman Frank Deboosere op Twitter. 

Vanmiddag is het overal vrij zonnig met enkele hoge wolkenvelden. De maxima liggen rond 24 graden aan de kust en in de Hoge Venen, in de Kempen gaan we richting 29 graden. Vanavond en -nacht vrijwel helder weer, bij temperaturen tussen 12 graden in de Hoge Venen en 18 graden elders.

Morgen wordt het opnieuw zonnig. Aan zee klimt het kwik richting 29 graden, elders halen we vlot temperaturen boven de 30 graden. Ook ‘s nachts blijft het zeer zacht bij minima tot 23 graden in het westen van het land.

Woensdag klimt het kwik nog wat hoger: aan de kust wordt het 32 à 33 graden, elders halen we tot 38 graden. Ook ‘s nachts blijft het tropisch, met temperaturen die in de meeste streken niet onder de 20 graden duiken. In het westen is er vanaf de namiddag mogelijk wel wat verkoeling wanneer de wind daar naar west tot noordwestelijke richting draait.

Donderdag wordt waarschijnlijk de warmste dag van de periode, met lokaal maxima tot wel 39 graden. Ook dan blijft het aanhoudend zonnig. Het wordt misschien wel de warmste dag ooit sinds het begin van de waarnemingen. De hoogste temperatuur die in Ukkel genoteerd werd, is 36,6 graden. Dat was op 27 juni 1947. De kans is heel reëel dat we daar donderdag vlot boven gaan. Deboosere merkt wel op dat de manier van meten de voorbije decennia is gewijzigd en vergelijken dus niet evident is. In de meeste streken gaan we naar maxima rond 37 graden. Lokaal kan het nog wat heter worden.

Vanaf vrijdag wordt het weer dan instabieler, met in de loop van de namiddag plaatselijk kans op regen- of onweersbuien. In het westen kan het al gevoelig afkoelen tot rond 24 graden, in het oosten blijft de temperatuur wellicht nog boven de 30 graden. Vrijdagnacht neemt de kans op neerslag dan nog toe.

Het weekend brengt verfrissing, met zaterdag kans op neerslag bij maxima rond 22 graden. Zondag wordt het wisselvallig met opklaringen en buien, bij temperaturen tot 25 graden. De iets koelere maxima zijn wellicht van korte duur, want maandag krijgen we opnieuw droog en zonnig weer bij 28 graden in het centrum. 

“Metingen niet meer hetzelfde”

“De waarnemingsinstrumenten en -methodes zijn in de 21ste eeuw niet meer dezelfde als die van de 19de eeuw. En de waarnemingsomgeving is ook helemaal veranderd. Al die wijzigende omstandigheden maken het heel moeilijk om een eenvoudig lijstje op te stellen”, waarschuwt Deboosere.

Zo werd in 1886 het waarnemingsstation verplaatst van Sint-Joost-ten-Node naar Ukkel. Ook hingen de thermometers van 1833 tot 1877 aan de noordkant op een hoogte van 3,3 meter, in plaats van in een goed geventileerde thermometerhut. De thermometers van de 19de eeuw waren bovendien veel minder nauwkeurig. “Om die reden zijn alle daggegevens van de 19de eeuw redelijk onnauwkeurig en komen ze niet meer in aanmerking om opgenomen te worden in allerlei lijstjes”, zegt de weerman.

Maar ook in de 20ste eeuw zijn er nog wijzigingen gebeurd in de manier van meten en zijn de omgevingsfactoren veranderd. Begin jaren 1980 schakelde men over van open naar gesloten thermometerhutten. “Dat betekent dat de waarnemingen tot en met mei 1983 complexe correctiefactoren moeten ondergaan”, aldus Deboosere. “Neem bijvoorbeeld de schroeihete maximumtemperatuur van 27 juni 1947. In open thermometerhut bedroeg die 38,8 graden. Als je daar de maandelijkse correctiefactor op toepast om over te gaan naar een gesloten thermometerhut, bekom je een temperatuur van 37,4°C. Rekening houdend met de onrechtstreekse instraling van de zon, bekom je 36,6°C.”

De op één na warmste dag ooit in België was 19 juli 2006, met een maximumtemperatuur van 36,2 graden in Ukkel. De manier van meten was toen al gelijkaardig aan die van vandaag. 

100 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jonny Van den Bruel

    Ik zie een meevaller voor Eandis: de grote energieopwekking via zonnepanelen kan je in de zomer opvangen via het verbruik van steeds meer verkoelende airco's. De hoofdreden van de slimme meter is immers dat veel elektriciteit langdurig opslaan zeer moeilijk is en in de zomer verbruiken we minder elektriciteit. Of dit voor onze eigen portemonnee goed is, dat is een ander verhaal...

  • Marco Maerten

    Zomer 1959 Norbert? Zonnig,dat wel,maar gemiddeld 17,8°c. In 1976: 19,2°c..in 2003: 19,7°c...in 2018: 19,8°c..zomaar even 2°c verschil om nog te zwijgen over de vele meer dan 18°c-zomers deze eeuw.

Lees meer