3 Illustratiefoto.
thinkstock Illustratiefoto.

Winter laat zich al voelen in Europa: sneeuw in het noorden, nachtvorst in ons land

De afwezigheid van een sterke straalstroom op de Atlantische Oceaan zorgt momenteel voor koel weer in Europa. In de berggebieden valt daardoor veel sneeuw en elders komt het tot grond- en nachtvorst. “In het noorden van Europa worden zelfs recordtemperaturen opgemeten tot -30°C. In de Benelux blijft het voorlopig eerder fris herfstweer”, zo meldt weerexpert Lander Van Tricht van NoodweerBenelux.

Kouder dan normaal

Terwijl oktober algemeen beduidend zachter verliep dan normaal is november alvast koel van start gegaan. Een diepe trog in de straalstroom zorgt er momenteel voor dat de aangevoerde lucht in West- en Centraal-Europa van polaire origine is. Die is koud en de temperaturen liggen daardoor onder het langjarig gemiddelde. In België halen we met moeite de kaap van 10°C en ’s nachts vriest het aan de grond. Komende dagen kan het onder brede opklaringen ook ’s nachts in de thermometerhut lokaal tot lichte vrieskou komen.

3 Komende nachten kan het in de Benelux tot lichte vorst komen. Ook volgende week blijft het ’s nachts kouder.
Wetteronline Komende nachten kan het in de Benelux tot lichte vorst komen. Ook volgende week blijft het ’s nachts kouder.

Veel sneeuw in berggebieden

De polaire lucht zorgde in combinatie met neerslagzones de afgelopen dagen voor veel verse sneeuw in de Alpen. “De sneeuwgrens daalde daarbij tot in het dal waardoor de meeste skigebieden een eerste basislaag kregen”, aldus Van Tricht. Ook vandaag en komende dagen wordt er nog veel sneeuw verwacht in de Alpen. Aan de zuidkant kan er lokaal meer dan 50 cm sneeuw vallen. De winter heeft zich ook al een eerste keer laten voelen in de Pyreneeën. Daar viel er sneeuw tot onder 1000 meter en ook in het noorden van Spanje viel sneeuw.

Bijzondere winterprik in Noord-Amerika

De Amerikaanse oostkust wordt momenteel geteisterd door een bijzonder felle winterprik. Op veel plaatsen liggen de temperaturen meer dan 10 graden onder het langjarig gemiddelde. Komend weekend wordt het daar tijdelijk iets minder koud maar volgende week zou de winter opnieuw krachtig toeslaan.

3 Volgende week liggen de temperaturen in grote delen van Noord-Amerika meer dan 10 graden onder het langjarig gemiddelde.
WXCHARTS Volgende week liggen de temperaturen in grote delen van Noord-Amerika meer dan 10 graden onder het langjarig gemiddelde.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Wim De Brauwer

    De opwarming van de aarde zeker

  • Marco Maerten

    Hoe zit het met de rest van de wereld..recordkoude in noorden Europa is heel relatief te noemen als je weet dat een eeuw geleden de start van de winterkou jaarlijks begon einde oktober-begin november.

Lees meer