2 In de late namiddag en vanavond kunnen er in de kuststreek rukwinden optreden van 80 km/u of iets meer. Ook in het binnenland zijn er in het westen en op de Ardense Hoogten lokaal rukwinden mogelijk tot rond 80 km/u.
thinkstock In de late namiddag en vanavond kunnen er in de kuststreek rukwinden optreden van 80 km/u of iets meer. Ook in het binnenland zijn er in het westen en op de Ardense Hoogten lokaal rukwinden mogelijk tot rond 80 km/u.

Wisselend buien en stevige rukwinden tot 80 km/u: nummer 1722 geactiveerd

De dag is vandaag begonnen met regen of buien, vooral in Hoog-België en de kuststreek. Daarna werd het tijdelijk droger, maar een volgende regenzone bereikt vanaf het zuidwesten ons land vrij laat in de namiddag. Vooral op het einde van de dag wordt het ook erg winderig, met rukwinden tot 80 kilometer per uur. Dat zegt het KMI. De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Deze namiddag blijft het meestal zwaarbewolkt en kan er nu en dan wat lichte regen vallen, vooral dan in het westen en zuidoosten van het land. Het is zeer zacht met maxima 6 graden in Hoog-België en 12 graden aan zee. De zuidwestelijke wind wordt in het binnenland overwegend vrij krachtig tot lokaal soms krachtig met rukwinden die naar de avond toe kunnen oplopen tot 75 km/u of lokaal wat meer. Aan zee wordt de vrij krachtige zuidwestenwind krachtig tot lokaal zeer krachtig met rukwinden tot 80 km/u. 

Risico op storm en wateroverlast

De FOD Binnenlandse Zaken deelt mee dat het nummer 1722 tijdelijk wordt geactiveerd, omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. 

Het nummer 1722 wordt preventief geactiveerd wanneer een storm of wateroverlast wordt aangekondigd. Het feit dat het wordt geactiveerd, zegt niets over de ernst van de waarschuwing en de omvang van de eventuele schade. 

Bedoeling is dat mensen voor niet-dringende brandweerinterventies naar 1722 bellen, zodat het noodnummer 112 beschikbaar blijft voor mensen die dringende medische hulp of dringende brandweerhulp nodig hebben. Het is niet de bedoeling naar 1722 te bellen voor schade waarbij geen brandweerinterventie nodig is. In dat geval is een gekwalificeerde professional aangewezen.

Onstuimige nacht

Vanavond en vannacht is het eerst overal regenachtig. In het tweede deel van de nacht wordt het droog vanaf het zuidwesten met brede opklaringen. De minima liggen tussen 5 graden in de Hoge Ardennen en 10 graden in het noorden van het land. 

De zuidzuidwestenwind is eerst vrij krachtig tot soms krachtig, met rukwinden tot 75 km/u of lokaal wat meer. Tijdens het tweede deel van de nacht wordt de wind matig tot vrij krachtig met windstoten tot 60 km/u. Aan de kust is de wind eerst nog zeer krachtig met rukwinden tot 80 km/u, later krachtig met rukwinden tot 70 km/u.

2 Er is risico op storm en wateroverlast.
ShutterStock Er is risico op storm en wateroverlast.

Woensdag krijgen we eerst opklaringen die soms breed zijn, maar in de namiddag wordt het stilaan overal zwaarbewolkt en trekt een regenzone vanaf de kust door ons land. Na deze storing verschijnen er opnieuw opklaringen over het westen. De maxima liggen tussen 7 en 11 graden.

Donderdagochtend is er kans op lage wolken die lokaal vrij hardnekkig kunnen zijn. Geleidelijk komen er bredere opklaringen, vooral dan na de middag. Door de nadering van een storing neemt op het einde van de dag de hoge bewolking toe. De maxima liggen tussen 6 graden op de Ardense hoogten en 10 of 11 graden in Laag- en Midden- België. 

Vrijdag start zwaarbewolkt en regenachtig. Geleidelijk wisselen, vanaf het westen, zon en wolken elkaar af met soms buien. De maxima schommelen van 5 of 6 graden in de Hoge Venen tot 10 graden in Vlaanderen. 

Tijdens het weekend blijft het droog. Het wordt opnieuw iets kouder met maxima van 2 graden in de Ardennen tot 6 graden in Laag- en Midden-België op zaterdag, en 2 tot 7 graden op zondag.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • René Mertens

    Geen drup regen gezien vandaag. Prutsers.

  • Johan De Vos

    Waar zijn die kleurcodes gebleven?

Lees meer