12
AP

Zeker 180 doden bij landverschuivingen en overstromingen in Sri Lanka

Bij verschillende aardverschuivingen op het Aziatische eiland Sri Lanka zijn de afgelopen dagen zeker 180 mensen om het leven gekomen. Het merendeel van de slachtoffers -71- viel in het district Ratnapura. Meer dan 100 mensen worden nog vermist en 109 anderen zijn gehospitaliseerd. Dat heeft de dienst voor noodtoestanden -het Disaster Management Center (DMC)- meegedeeld. Een half miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht.

Als gevolg van de zwaarste regenval in de laatste tien jaar deden zich in de nacht van donderdag op vrijdag aardverschuivingen voor in zowel het centrum, het zuiden als het westen van Sri Lanka.

Daarnaast zorgt het regenweer ook voor overstromingen. In de zuidelijke districten Galle en Matara - twee populaire toeristische bestemmingen - staan verschillende plaatsen onder water. Sinds vandaag trekt het water zich geleidelijk terug.

12
AP

Nog regen

Meer dan 5.500 woningen zijn beschadigd of volledig vernield. Voor vandaag en morgen wordt er opnieuw regen voorspeld, wat de reddingswerken zal bemoeilijken. Het leger heeft de marine en de luchtmacht ingezet bij de reddingsoperaties. Onder gelijkaardige omstandigheden vielen in 2003 op het eiland meer dan 300 doden.

12
AFP

Reddingsoperaties

Gebrek aan schoon water en elektriciteit en de eindeloze regen bemoeilijken reddingswerkzaamheden. Volgens persbureau Reuters zitten mensen vast op de bovenste verdieping van hun huizen, terwijl het water blijft stijgen. Levensbenodigdheden worden per boot naar inwoners van getroffen dorpen gebracht. Sommige gebieden, zoals kustgebied Galle, hebben nog helemaal geen noodhulp gekregen omdat ze slecht te bereiken zijn.

Sri Lanka heeft zowel buurlanden als de Verenigde Naties om hulp gevraagd. Volgens het leger zijn er 2.000 militairen ingezet om de politie te helpen bij reddingswerkzaamheden. Het leger heeft ook de marine en de luchtmacht ingezet bij de reddingsoperaties.

12
AFP
12
AP
12
EPA
12
AFP
12
AP
12
AFP
12
AP
12
AFP
12
AFP

Lees meer