thinkstock

Zimbabwe verkoopt wilde dieren om hen te redden van de droogte

De Zimbabwaanse autoriteiten gaan wilde dieren in de natuurreservaten van het land verkopen zodat ze niet sterven van honger en dorst als gevolg van de ernstige droogte waardoor het land getroffen wordt. Dat heeft de woordvoerster van de nationale parken in Zimbabwe vandaag gemeld.

Een advertentie in een staatskrant vraagt "de mensen die het kunnen" om "wilde dieren (uit de nationale parken) te kopen en voor hen te zorgen", zonder het aantal of de diersoorten te vermelden.

"Ik kan bevestigen dat we hiervoor een advertentie gemaakt hebben in de nasleep van de droogte die nog verergerde door het weerfenomeen El Nino", zei woordvoerster Caroline Washaya, zonder meer details te kunnen geven.

"De autoriteiten verkopen de dieren om geld in te zamelen voor de watervoorziening van de dieren die in de parken blijven", zei Jerry Gotora, milieuactivist en voormalig directeur van de autoriteit van de nationale parken in het land.

Zimbabwe wordt geconfronteerd met een ernstige droogte die voedselonzekerheid veroorzaakt voor meer dan een kwart van de 14 miljoen inwoners en de economische crisis in het land verergert.

"Zimbabwe kent een van de ergste droogtes in zijn geschiedenis, nog erger dan de droogte van 1992, toen werden duizenden dieren uitgeroeid en moesten de parkautoriteiten de dieren verkopen", aldus Gotora.

Deze natuurramp treft ook de nationale parken die al met een overbevolking aan olifanten kampen. Het land verkocht de voorbije jaren olifanten aan onder andere China.Lees meer