2 Op 24 en 25 juli klom het kwik in verschillende plaatsen in ons land tot 41°C, zoals hier in Luik.  De 41,8°C in het Vlaams-Brabantse Begijnendijk op 25 juli 2019 geldt als het nieuwe nationale hitterecord.
Photo News Op 24 en 25 juli klom het kwik in verschillende plaatsen in ons land tot 41°C, zoals hier in Luik. De 41,8°C in het Vlaams-Brabantse Begijnendijk op 25 juli 2019 geldt als het nieuwe nationale hitterecord.

Zomer 2019 is de vierde warmste ooit gemeten

De drie zomermaanden juni, juli en augustus hadden één ding gemeen met elkaar: op het einde van elke maand kregen we te maken met een hittegolf. Dat blijkt uit het klimatologisch overzicht van het KMI voor de zomer van 2019. Enkel in 1947 kwamen er nog meer hittegolven voor (metingen vanaf 1901). Toen registreerden we er vier. De zomer van 2019 was uiteindelijk de vierde warmste ooit gemeten in ons land.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

2019 was al het vijfde jaar op rij met minstens één hittegolf. Vooral door die hittegolven lagen de gemiddelde temperaturen van elke maand afzonderlijk boven de respectievelijke normalen. Dat resulteerde dan ook in een zomer die warmer was dan gemiddeld (19,1°C, normaal: 17,6°C), goed voor een vierde plaats in het rijtje van warmste zomers sinds het begin van de waarnemingen. Enkel 2018 (19,8°C), 2003 (19,7°C) en 1976 (19,2°C) waren warmer.

Er waren 11 tropische dagen, met maxima boven de 30°C. Met dat aantal komen we uit op een zesde plaats. Het record aantal tropische dagen was in 1947 met negentien etmalen. De temperaturen varieerden in Ukkel tussen 8,8°C en 39,7°C. Die laatste waarde werd geregistreerd tijdens de korte maar zeer intense hittegolf van eind juli en was een nieuw record. Het vorige record bedroeg 36,6°C en dateerde van 1947.

In ons land vielen vooral de maximumtemperaturen van 25 juli op. Een kort overzicht: we beschikken momenteel over de temperatuurmetingen in 129 meetpunten. In al die meetpunten werd het lokale record verbroken, en in 69 werd die dag een temperatuur van minstens 40°C geregistreerd.

De hoogste temperatuur werd dus op 25 juli gemeten (41,8°C in Begijnendijk), de laagste op 8 juli (1,6°C in Elsenborn (Bütgenbach).

Juni was natter dan normaal terwijl juli en augustus eerder droog waren. In totaal viel er in Ukkel de afgelopen zomer minder neerslag dan normaal: 198,8 mm tegenover een normale waarde van 224,6 mm. De grootste dagelijkse hoeveelheid viel op 27 juli (31,8 mm).

26 dagen lang geen neerslag

Vanaf 16 juni tot en met 11 juli, 26 dagen lang, viel er geen neerslag in Ukkel. Het was al van 1995 geleden dat we hier in de zomer een droge periode van minstens 20 opeenvolgende dagen registreerden. Toen viel er geen neerslag vanaf 28 juli tot en met 22 augustus.

De gemiddelde regionale neerslaghoeveelheden in ons land lagen overal onder de normale waarden, soms zelfs zeer ruim. Ze varieerden van ongeveer 60 procent van de normale in de Ardennen tot ongeveer 85 procent van de normale in de Kempen. Enkele zware onweersbuien zorgden ervoor dat de neerslaghoeveelheden zeer lokaal hoger lagen.

De zomer in zijn totaal was veel zonniger dan normaal, goed voor een tweede plaats in het rijtje van zonnigste zomers. In totaal scheen de zon 714u 38min in Ukkel (normaal: 578u 20min).

  Vooral het zeer lage aantal zwaar bewolkte tot betrokken dagen viel op. Hiervan registreerden we er maar 10 in Ukkel (normaal: 28 dagen), goed voor een nieuw record (vorig record: 13 dagen in 2009).

2
Photo News

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marco Maerten

    Eric Maier,een thermometer houdt geen rekening met het 'gevoel' over hoe een zomer was..het meet de FEITEN. Het is opvallend hoe snel mensen gewend raken aan seizoenen die deze eeuw reeds bijna 2°c warmer zijn dan begin 20ste eeuw.

  • Peter Janssens

    @Peter Bonacasa: En die klimaatmodellen kunnen door niemand gecontroleert worden dan diezelfde 'wetenschappers' die ze opstellen. U blijft ziende blind. Er is maar één oplossing voor het probleem, en al de rest zijn druppels op een hete (!) plaat: er moeten 3-4 miljard mensen verdwijnen, maar daar hoort u niemand over spreken want dat is een no-go-zone in de media. Ik zie ook dat mijn vorige post ondertussen verwijderd is, dat alleen zou u al kritisch moeten maken over de macht van de media.

Lees meer