ShutterStock

Zomers pinksterweekend met temperaturen tot 25 graden, volgende week wordt het nog warmer (en dan eindelijk regen?)

Het verlengde pinksterweekend wordt zomers. Dat voorspelt het KMI. En ook volgende week blijft het warm en droog. De temperaturen kunnen dan zelfs nog verder oplopen. De droogte houdt dus wel nog even aan. Maar wanneer mogen we eindelijk nog eens wat regen verwachten?

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vrijdag is er net als de afgelopen dagen volop zon. In de namiddag verschijnen er in de Ardennen en over het oosten wel wat sluierwolken of een paar stapelwolken. De maxima schommelen van 18 graden aan zee en in de Hoge Venen tot 23 à 24 graden in het centrum van het land. Aan zee waait er in de namiddag bij tijden wel een vrij krachtige noordnoordoostenwind. De avond en de nacht zijn nagenoeg helder met minima van plaatselijk 4 graden in de Ardennen tot 11 graden in Vlaanderen.

Zaterdag is het overwegend zonnig en droog. In de namiddag bereiken vanuit Duitsland enkele wolkenvelden het oosten en het centrum van het land, maar daar valt geen neerslag uit. Het is nog steeds vrij warm voor de tijd van het jaar, met maxima van 18 graden in de Hoge Ardennen tot 25 graden in het centrum. Aan zee staat er opnieuw een vrij krachtige noordnoordoostenwind.

Zondag blijft het droog en vaak zonnig met geleidelijk aan hoge wolkenvelden. In het oosten kunnen er in de namiddag enkele stapelwolken ontstaan. De maxima liggen tussen 17 graden in de Hoge Ardennen en 23 graden in het centrum. De wind waait matig en aan zee soms vrij krachtig uit noordoostelijke richtingen.

Maandag verwacht het KMI nog steeds veel zon, met soms wat hoge wolkensluiers. De maxima liggen tussen 19 en 24 graden bij een matige oostnoordoostenwind. Aan de kust kan de wind soms vrij krachtig worden in de namiddag met dan een noordnoordoostelijke zeebries.

Nog warmer

Dinsdag is het zonnig en warm met lokale maxima tot 26 graden. De wind waait zwak tot matig uit oost tot noordoost. 

Woensdag blijft het overwegend droog met vaak zon. Soms zijn er wel hoge wolkensluiers en in de namiddag in het binnenland ook enkele stapelwolken. Het kwik klimt plaatselijk tot 27 graden.

Donderdag lijkt het wisselvalliger te worden met meer bewolking en volgens de huidige prognoses een eerder vrij kleine kans op enkele buien. Het wordt enkele graden minder warm.

En dan regen?

“In de tweede helft van volgende week, dat kan tegen het einde ervan zijn, stijgen de neerslagkansen (buien en onweer) gedurende meerdere dagen”, legt weerman David Dehenauw uit aan onze redactie. “Hoeveel, waar en wanneer er neerslag valt, kan ik nu niet zeggen. Vanaf ongeveer het weekend van 6 en 7 juni zakken de temperaturen ook naar 20 graden en minder.”

“Ik zie het wel al dagen op meerdere weercomputers in de verwachting voor die periode”, vervolgt Dehenauw. “De kans op neerslag is belangrijk omwille van de consistentie in de voorspellingen van meerdere bronnen. Maar uiteraard is er een week op voorhand geen zekerheid te geven daarover. Maar goede hoop mag men wel koesteren.”

Lees ook: Na coronavirus, verwoestende cycloon en ergste sprinkhanenplaag in 30 jaar: India kreunt onder hitte met temperaturen tot 50 graden

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ronny meuris

    Het gebrek aan visie Is gevaarlijker dan de droogtes. 4000 hecare bos aanplanten heeft weinig zin als er te weinig grondwater is. Vlaanderen wordt stilaan een woestijn tussen het overheersende beton. Begin eerst eens met waterreserves te creëren ipv tijdelijke oplossingen zoals duurder drinkbaar water.

  • Geert Van de Moortele

    In 1976 was het nog wat anders.Dat de boeren het nu moeilijk hebben is streekgebonden,het draineren van hun gronden is daarna begonnen en afvoer van regenwater moest zo snel mogelijk naar de zee.De glazen bol was toen blijkbaar zoek. Geldverspilling en nutteloze uitgaven.

Lees meer