3
AFP

Zware overstromingen in Zuid-Frankrijk: vier doden

Zeker vier mensen zijn zondag dood aangetroffen na overstromingen die het zuidoosten van Frankrijk sinds vrijdag teisteren. Het noodweer heeft grote schade aangericht in de regio, aldus de lokale autoriteiten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een persoon werd dood aangetroffen in de buurt van Le Muy, tussen de steden Nice en Marseille, nadat hij zaterdag van een reddingsboot in de buurt van Le Muy was gevallen.

Een ander lichaam werd gevonden in een auto in Cabasse en twee mensen werden dood gevonden in Tanneron, zei de politie in het departement Var. Een 77-jarige man wordt sinds zaterdagochtend vermist in Saint-Antonin-du-Var.

In delen van de Var dat aan de Rivièra ligt, stortte in het weekeinde evenveel regen naar beneden als normaal in een twee of drie maanden tijd. Ook aan de Italiaanse Rivièra is veel wateroverlast en schade door de overmatige regenval.

3
AFP

Meerdere rivieren traden buiten hun oevers in zuidoost-Frankrijk en veroorzaakten grote schade. Huizen liepen onder water en auto’s en boten werden door het water meegesleurd.

Modderstroom

In Cagnes-sur-Mer (Alpes-Maritimes) werd dan weer een 78-jarige man gered, die onder een omgevallen boom was terechtgekomen. De plaats werd getroffen door een modderstroom waardoor verschillende bomen sneuvelden. Liefst 28 brandweerlui werden ingezet om de man te bevrijden. De zeventiger werd met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht, maar raakte niet zwaargewond.

In de meeste gebieden in het zuidoosten van Frankrijk is het water vandaag opnieuw aan het zakken. De Franse meteodienst verlaagde daarom het alarmniveau voor overstromingen van rood naar oranje voor de departementen Var en Alpes-Maritime. Het alarmniveau oranje voor overstromingen en wateroverlast aan de kuststroken werd ook ingetrokken.

Voor het departement Puy-de-Dôme is inmiddels ook fase oranje afgekondigd omwille van overstromingen. Dat was reeds het geval in de Gard en Bouches-du-Rhône. Het alarm geldt er nog tot minstens 16 uur.

Door het noodweer zijn verschillende dorpen en steden compleet van de buitenwereld afgesneden. Volgens de autoriteiten hebben 2.400 gezinnen in de gemeenten Hyères, Salernes, Entrecasteaux, Puget-sur-Argens en Roquebrune-sur-Argens geen elektriciteit meer als gevolg van het noodweer.

3
AFP

Het noodweer was niet beperkt tot deze streek. In grote delen van het noorden van Italië regende het hard en zijn rivieren buiten hun oevers getreden en kelders ondergelopen. In Turijn is zondag de marathon afgelast omdat het waterpeil in rivier de Po gevaarlijk hoog is komen te staan.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    De Var is een risicovol gebied ook in de zomer. Enkele jaren geleden liepen campings onder met doden. Elke winter overstromingen. Ik woon in het departement Indre en als daar een weg 5 cm onder water staat is het al groot nieuws. Hier zijn heel veel struwelen, hagen, kleine stroompjes en vijvers. Ik zou in de Var niet willen wonen.

  • Francinne Declerque

    Wat een zondvloed, het enige positieve is dat op die manier het grondwater meer dan genoeg bijgevuld is en dat is goed voor mogelijke komende droogtes op te vangen.

Lees meer