Taken on september 14, 1999. Prominences are clouds of relatively cool dense plasma suspended in the sun's thin corona.
Getty Images Taken on september 14, 1999. Prominences are clouds of relatively cool dense plasma suspended in the sun's thin corona.

"Belgische" satelliet Proba-2 ontdekt "gaten" in de corona van de zon

De Proba-2 heeft gisteren "gaten" ontdekt in de corona van de zon. Dat heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA, voor wie het Kruibeekse bedrijf QinetiQ Space de satelliet heeft gebouwd, gemeld.

De corona is de cirkel van hete atmosfeer van miljoenen kilometers breed rondom de zon en is enkel zichtbaar tijdens een zonsverduistering. Het was het SWAP-instrument op de Proba-2 dat de zwarte gebieden in de corona van onze ster opmerkte. Het zijn gebieden van open magnetische velden die geladen deeltjes uitspuwen die als zonnewind aan hoge snelheid door de ruimte reizen.

Wanneer die zonnewind onze planeet zou bereiken, kan die een impact hebben op het functioneren van satellieten.

Het mooie eraan is volgens ESA dat dit voorspelbare gebeurtenissen zijn. Wij kunnen die gaten in de schijf van de zon dus zien vooraleer de zonnewind ons bereikt.

SWAP is een camera van de Universiteit van Luik en de Koninklijke Sterrenwacht (KSB). Het satellietvolgstation in Redu ontvangt de data die dan voor verwerking naar de KSB in Ukkel verhuizen.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Guy De Smet

    @ Lilly Daems: De Proba-2 draait rond de aarde op een hoogte van gemiddeld 725Km.

  • Sven Kerstens

    Weer enkele miljoenen belastingsgeld weg aan nutteloos onderzoek. Wedden dat later zal blijken dat het niet klopt?

Lees meer