Taken on september 14, 1999. Prominences are clouds of relatively cool dense plasma suspended in the sun's thin corona.
Getty Images Taken on september 14, 1999. Prominences are clouds of relatively cool dense plasma suspended in the sun's thin corona.

"Belgische" satelliet Proba-2 ontdekt "gaten" in de corona van de zon

De Proba-2 heeft gisteren "gaten" ontdekt in de corona van de zon. Dat heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA, voor wie het Kruibeekse bedrijf QinetiQ Space de satelliet heeft gebouwd, gemeld.

De corona is de cirkel van hete atmosfeer van miljoenen kilometers breed rondom de zon en is enkel zichtbaar tijdens een zonsverduistering. Het was het SWAP-instrument op de Proba-2 dat de zwarte gebieden in de corona van onze ster opmerkte. Het zijn gebieden van open magnetische velden die geladen deeltjes uitspuwen die als zonnewind aan hoge snelheid door de ruimte reizen.

Wanneer die zonnewind onze planeet zou bereiken, kan die een impact hebben op het functioneren van satellieten.

Het mooie eraan is volgens ESA dat dit voorspelbare gebeurtenissen zijn. Wij kunnen die gaten in de schijf van de zon dus zien vooraleer de zonnewind ons bereikt.

SWAP is een camera van de Universiteit van Luik en de Koninklijke Sterrenwacht (KSB). Het satellietvolgstation in Redu ontvangt de data die dan voor verwerking naar de KSB in Ukkel verhuizen.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Guy De Smet

    @ Lilly Daems: De Proba-2 draait rond de aarde op een hoogte van gemiddeld 725Km.

  • Sven Kerstens

    Weer enkele miljoenen belastingsgeld weg aan nutteloos onderzoek. Wedden dat later zal blijken dat het niet klopt?

Lees meer