MICHIGAN MEDICINE AND FLEXSYS, INC.

‘Buitenaardse’ helm kan ziekenhuispersoneel beter beschermen tegen besmetting met Covid-19

Volgens de International Council of Nurses zouden er wereldwijd maar liefst 90.000 gezondheidswerkers besmet zijn met Covid-19. Dat mag niet verbazen, vermits ze dagelijks in aanraking komen met dragers van het virus. Om hun risico te verkleinen, hebben enkele onderzoekers een nieuw apparaat ontwikkeld dat het virus in de kiem moet smoren. En dat apparaat ziet er behoorlijk futuristisch uit.

Het coronavirus verspreidt zich via vochtdruppeltjes die vrijkomen als een besmet persoon hoest, niest of uitademt. Op die manier hebben zowel verpleegkundigen als dokters een vergroot risico op besmetting omdat ze dagelijks oog in oog staan met het virus. Maar met de helm, die wat weg heeft van het bovenste deel van een ruimtepak, zouden vochtdruppels zich niet langer kunnen verspreiden.

De helm is uitgerust met een tube die de patiënt van zuurstof voorziet. Daarnaast is er onderaan de helm een witte ‘tent’ die het volledige hoofd van de patiënt bedekt.

De nieuwe apparaten werden alvast uitgetest door enkele vrijwilligers. Tijdens die tests merkten de onderzoekers 97 tot wel 99 procent minder vochtdruppels buiten de helm dan binnen de helm op. En ze zien er misschien ‘buitenaards’ uit, de helmen zijn volgens de vrijwilligers behoorlijk gebruiksvriendelijk. 

Klinische test

Voordat de apparaten op de markt gebracht worden, zullen ze echter een uitgebreide klinische proef moeten ondergaan. “Als daaruit blijkt dat ze werken, willen we zo snel mogelijk ter beschikking hebben”, aldus Reuben Strayer, intensivist aan het Maimonides Medical Center in New York City.

Lees ook: VUB gaat snorkelmaskers op grote schaal omvormen tot beschermingsmaskers voor zorgpersoneel

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Annie Vancauteren

    Is het niet beter op een andere planeet te gaan wonen. Veiliger. Zonder nonsens En zonder autoritair regime

  • Sebastiaan DeVlieger

    Zou het niet beter omgekeerd zijn en het ziekenhuispersoneel een helm geven?

Lees meer