De Poolse internationals Robert Lewandowski en Lukasz Piszczek krijgen verzorging voor aanvang van verlengingen tegen Zwitserland op het EK 2016 in Frankrijk (foto ter illustratie).
REUTERS De Poolse internationals Robert Lewandowski en Lukasz Piszczek krijgen verzorging voor aanvang van verlengingen tegen Zwitserland op het EK 2016 in Frankrijk (foto ter illustratie).

"Moeheid voetballer zit tussen de oren"

Dat voetballers slechter gaan presteren bij vermoeidheid komt niet doordat ze niet meer kunnen (biologisch falen), maar vooral door psychologische factoren (niet meer willen). Dat concludeert bewegingswetenschapper Jeroen Barte van de Nederlandse Radboud Universiteit in Nijmegen in een promotieonderzoek.

Hij deed onderzoek onder 450 prof- en amateurvoetballers uit de hoogste vier divisies in Nederland. Dat gebeurde met experimenten waarbij de voetballers taken kregen zoals het geven en onderscheppen van passes. 

"Opvallend was dat spelers vaak fysiek nog wel tot een maximale inspanning in staat waren, maar zich - naarmate ze meer vermoeid raakten - steeds minder gemotiveerd voelden om maximaal te blijven presteren", aldus Barte.

Volgens hem bereiken voetballers tijdens wedstrijden meestal niet hun fysieke limiet. Wanneer spelers écht willen kunnen ze, ondanks vermoeidheid, meer inspanning leveren en achteruitgang in prestaties tegengaan.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer