De foto’s stuur je door via de app Spinnenspotter.
BELGAONTHESPOT De foto’s stuur je door via de app Spinnenspotter.

‘Spinnenspotters’ gezocht: UGent vraagt om zoveel mogelijk foto's van spinnen in te sturen

Geen angst voor spinnen en zin om de wetenschap een handje te helpen? De UGent lanceert een oproep om via de app "Spinnenspotter" zoveel mogelijk foto's in te sturen van de achtpotige diertjes. Met de informatie willen ze onderzoeken, of donkere spinnen een lichtere kleur aannemen bij hogere temperaturen in de stad. 

Door de kleur van zoveel mogelijk spinnen in de stad te vergelijken met de kleur van hun soortgenoten op het platteland, kunnen Gentse wetenschappers nagaan of die anders evolueren om zich aan de warmte aan te passen.

De onderzoekers zeggen dat donkere spinnen meer warmte opnemen dan hun lichtere collega's. "Wie op een stralende zomerdag een donkere auto instapt, weet hoeveel zo'n auto kan opwarmen", klinkt het. "Veel meer dan een wit exemplaar, dat een groot deel van het zonlicht weerkaatst." 

Hetzelfde geldt voor spinnen, een koudbloedige diersoort. Die vaststelling voedt het vermoeden dat spinnen in een warme omgeving zich tegen de warmte beschermen door een lichtere kleur aan te nemen. Dat kunnen ze mogelijk bewijzen door spinnen in steden - waar de temperatuur tot vijf graden warmer is dan in de stad - te vergelijken met soortgenoten op het platteland

Spinnenspotter

Het SPIN-CITY project van de UGent lanceert daarom een grootschalige foto-inzameling. Naast de kleur van de spin zijn de onderzoekers ook geïnteresseerd in foto's en metingen van spinnenwebben Ze vermoeden dat die in de stad fijnmaziger gebouwd zijn, omdat prooidieren er kleiner zijn. Foto’s kan je doorsturen via de app Spinnenspotter, beschikbaar op Android en iOS

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marie Vandam

    Mijn tuin zit vol nuttige dieren ik kan hun een album vol sturen

  • Jurgen Van Den Bergh

    Zijn platgeslagen spinnen ook goed?

Lees meer