De afdruk heeft ongeveer de grootte van een volwassen mensenhand.
Bundesanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe De afdruk heeft ongeveer de grootte van een volwassen mensenhand.

200 miljoen jaar oude voetafdruk van dinosaurus gevonden op Antarctica

Vorsers hebben tijdens een expeditie op Antarctica de gefossiliseerde voetafdruk van een dinosaurus gevonden die ongeveer 200 miljoen jaar oud is. De afdruk ter grootte van een hand is van een dier van de groep van archosauria, maakte het Duitse instituut BGR (Bundesanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe) in de stad Hannover bekend. Om welke type van dinosaurus het precies gaat, is niet duidelijk.

De onderzoekers vonden de afdruk al in januari 2016 in de Helliwell Hills in het noorden van Victorialand, maar hun vondst werd pas onlangs gepubliceerd in het blad Polar Research. De archosauria vormen een groep waar vandaag bijvoorbeeld de krokodillen en vogels nog van afstammen.

Beenderen van dinosaurussen werden al in het zuiden van Victorialand ontdekt, zei expeditieleider Andreas Läufer, maar in het noorden was tot dusver zelfs geen tand gevonden. "We hadden dit niet verwacht", zei hij over de nieuwe vondst.

Wetenschappers vonden ook gefossiliseerde resten van bossen op ongeveer 1.700 kilometer van de Zuidpool. "Dit geeft aan dat Antarctica ongeveer 200 miljoen jaar geleden niet het ijzige continent was zoals we het vandaag kennen", aldus Läufer.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marco Maerten

    Aan allen hieronder,Antarctica lag 200 miljoen jaar geleden veel noordelijker waar het warmer was.Jullie poging om wetenschappelijk bewijs (opwarming door mens) onderuit te halen,is o zo doorzichtig en te belachelijk voor verder commentaar.

  • Eveline Van den Hout

    Een bewijs dat je het klimaat niet kunt regelen. Want de mens denkt dat hij alles kan regelen, zelfs het klimaat.

Lees meer