AFP

Apparatuur van Belgische wetenschappers waarschuwde voor vulkaanuitbarsting op Filipijnen

De vulkaan Taal op de Filipijnen is na 43 jaar slaaptoestand weer wakker geworden. Een voorteken van de hernieuwde activiteit was onder meer de verhoogde concentratie van CO² in het water van het kratermeer. Die verhoging werd geregistreerd door Belgische apparatuur. Die was op de vulkaan geplaatst door onderzoekers van het laboratorium G-Time van de faculteit Wetenschappen van de Franstalige Brusselse universiteit ULB.

"Sinds februari vorig jaar was de verhoging van CO² in het water opgemerkt. De autoriteiten kregen daardoor de gelegenheid om de nodige maatregelen te nemen", aldus Corentin Caudron van G-Time. 

In tegenstelling tot de vorige keren, toen de verhoging van CO² stopte na twee of drie maanden, ging ze dit keer gedurig aan voort: dat kon als voorteken van een eruptie gezien worden en die is er nu ook effectief gekomen. De apparatuur werd al tien jaar geleden door de ULB-onderzoekers geplaatst in de krater van de vulkaan. 

Andere indicatoren waren er ook, zoals de toegenomen seismische activiteit in de regio, de vormveranderingen van de vulkaan die door satellietbeelden in kaart werden gebracht en de chemische activiteit van het water met een veranderende zuurtegraad tot gevolg. De eruptie heeft nu alle apparatuur vernield. De onderzoekers willen nieuwe apparatuur plaatsen, zodra dat weer mogelijk is. 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • pol van de velde

    Zou het kunnen dat de aarde ons zegt dat het nu wel genoeg is met het kweken van mensen, tenslotte is de aarde een levende identiteit die zich wil beschermen tegen het virus "mens".

  • Erik Cordie

    Correctie op interview met Steyaert (... niemand op straat...). Wij waren vandaag in Greenbelt in de businesswijk van Manila. Hier was rond de middag wel degelijk nog volk op straat. Ook op EDSA, de drukste verkeersader midden door de stad was het nog erg druk (verkeer en voetgangers). De helft van de bevolking droeg mondmaskers, maar je zag ook nog mensen op terrasjes zitten, en dat waren niet alleen toeristen of buitenlanders.

Lees meer