Shutterstock

Astronomen pikken mysterieus radiosignaal op in naburig sterrenstelsel

In een naburig sterrenstelsel hebben astronomen een mysterieus radiosignaal ontdekt, zo heeft de gezaghebbende blog Orbiter.ch Spacenews vandaag op gezag van het wetenschappelijke vakblad Nature gemeld.

Astronomen van de University of British Columbia in Vancouver hebben met de Canadese CHIME-radiotelescoop acht repetitieve radiosignalen opgepikt. Ze ontdekten de signalen in een spiraalvormig sterrenstelsel dat nauwelijks 500 miljoen lichtjaar van ons verwijderd is. Deze ontdekking werd vorige week voorgesteld tijdens een bijeenkomst van het American Astronomical Society in Seattle. 

Meer energie dan vijfhonderd miljoen zonnen

De bewuste radiosignalen, in het jargon "Fast Radio Burst" (FRB), zijn volgens de Zwitserse blog één van de vreemdste fenomenen in het universum. Het zijn snelle uitbarstingen die slechts enkele milliseconden duren maar meer energie opwekken dan vijfhonderd miljoen zonnen. Ze werden voor het eerst ontdekt in 2007. Vanwaar ze afkomstig zijn is tot op vandaag een mysterie, schrijft de Zwitserse blog.

Hoewel FRB's al herhaaldelijk zijn waargenomen, is dit nog maar de tweede keer dat een repetitief signaal werd waargenomen. Bovendien werden dergelijke radiogolven nooit eerder waargenomen zo dicht bij ons. De vorige waarneming dateert van 2012 en kwam van een sterrenstelsel op twee en een half miljard lichtjaar van ons.

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bob(Robert) Bruyland

    Verbetering: Eén lichtjaar is de AFSTAND dat een signaal aflegt gedurende één jaar aan de snelheid van het licht.Radiosignalen en elektriciteit halen ook die snelheid,de grote cyclotron in Geneve bijna.

  • Michel Pelgrims Ingrid Claus

    Tuncay, 5 miljard lichtjaren is geen 2,5 miljard reizen tegen de snelheid van het licht maar 5 miljard! Een lichtjaar is de tijd die het licht aflegt in 1 jaar... :-) De snelheid van het licht is geen 330k per sec. maar wel 299k per sec.

Lees meer