2 De blauwe kajak is de enige aanwijzing naar de mogelijke eigenaar van de USB-stick.
Twitter: @niwa_nz De blauwe kajak is de enige aanwijzing naar de mogelijke eigenaar van de USB-stick.

Bizar: wetenschappers vinden werkende USB-stick terug in uitwerpselen zeehond en zoeken nu de eigenaar

Nieuw-Zeelandse wetenschappers keken vreemd op toen ze drie weken geleden in juist ontdooide uitwerpselen van een luipaardzeehond een USB-stickje aantroffen. Nadat het enkele weken lag te drogen, bleek het apparaatje nog te werken ook.

Meer dan een jaar lang lagen de uitwerpselen bevroren opgeslagen in het laboratorium van marinebioloog Krista Hupman in Auckland nadat een dierenarts ze in november 2017 had opgestuurd naar het lab vanuit Invercargill in het uiterste zuiden van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland.

Drie weken geleden werd het pakketje pas ontdooid door enkele vrijwilligers om de uitwerpselen te analyseren. De stoelgang van de luipaardzeehonden vertellen namelijk meer over wat deze roofdieren uit Antartica eten, hoe gezond ze zijn en hoe lang ze ongeveer in de Nieuw-Zeelandse wateren zijn geweest.

lees verder onder de foto:

2 Een spelende zeehond op een beeld dat vanaf het stickje afkomstig is.
Twitter: @niwa_nz Een spelende zeehond op een beeld dat vanaf het stickje afkomstig is.

Video en foto's

De vrijwilligers die het stickje vonden, legden het een aantal weken lang te drogen om te zien of er nog waardevolle informatie op zou staan. Drie weken na de vondst blijkt het apparaatje inderdaad nog te werken en beelden te bevatten van zeehonden in Porpoise Bay in de Nieuw-Zeelandse Caitlins en een videootje van een zeehondenmoeder die met haar jong speelt. De beelden zijn genomen vanuit een blauwe kajak, waarvan de punt in beeld te zien is.

Als de eigenaar van het stickje de beelden herkent, krijgt hij het apparaatje niet zomaar terug. De wetenschappers, die het triest vinden dat zelfs “een prachtig zoogdier uit Antartica plastic in zijn lichaam heeft”, willen in ruil voor het stickje een verse lading uitwerpselen van een luipaardzeehond om te analyseren. “Hoe meer we over deze dieren kunnen vinden, hoe beter we voor hen kunnen zorgen”, klinkt het.

Wie de oproep ter harte neemt en op zoek gaat naar uitwerpselen van de luipaardzeehond, raden ze aan langs de zuidelijke kustlijn te letten op “dikke poelen in verschillende kleuren”, “handschoenen en een afsluitbaar bakje mee te nemen” en “zeker 20 meter afstand te houden van eventuele zeehonden.”

Op sociale media wordt intussen met ongeloof gereageerd op de vondst. “Zo'n USB-stick wil ik ook wel - niet om hem te laten inslikken door een zeehond uiteraard", schreef iemand over de duurzaamheid van het apparaatje.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bert Camps

    Niet zo verwonderlijk. Heb er ook eentje van sandisk die de wasmachine en droogkast overleefde.

  • Peter Janssens

    Welk merk USB is dat, ik wil er ook zo eentje.

Lees meer