De lancering van maansonde Chang'e 4.
REUTERS De lancering van maansonde Chang'e 4.

China lanceert sonde die donkere zijde van de maan moet verkennen

China heeft vandaag de eerste sonde ooit gelanceerd die de achterzijde van de maan moet gaan verkennen. De missie maakt deel uit van het ambitieuze Chinese ruimtevaartprogramma. Dat deelt het persagentschap Xinhua mee. 

Om 2.23 uur lokale tijd lanceerde een Long March-3B-raket de maansonde, inclusief een landingsgestel en een rover, vanuit het lanceerplatform Xichang in het zuidwesten van China.

Sonde Chang'e-4 is de eerste die zal landen op de achterzijde van de maan. In het verleden hebben ruimtetoestellen die kant al verkend, maar nooit eerder zette een toestel zich er aan de grond.

De aarde en de maan roteren synchroon, wat betekent dat een volledige rotatie van de maan om haar eigen as precies even lang duurt als een complete omwenteling om de aarde. Bijgevolg kan de achterkant van de maan niet vanaf de aarde geobserveerd worden. 

De Chang’e-4 moet onder andere het terrein en de landformaties van de achterkant van de maan verkennen, de bodemsamenstelling detecteren en de neutronenstraling bestuderen.

Ambitie

De uitbouw van een ruimteprogramma is een grote prioriteit van de Chinese president Xi Jinping. China wil tegen 2030 net zoals Rusland en de VS een grote ruimtemacht worden. Het land zal volgend jaar beginnen met de constructie van zijn eigen bemande ruimtestation. 

China beweert dat het enkel vreedzame ruimteambities heeft, maar het Amerikaanse ministerie van Defensie beweert dat de Chinese activiteiten andere landen zullen verhinderen om in crisistijden gebruik te maken van de ruimte-infrastructuur.

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer