2 Op het moment van de scheiding was een van de laterale motoren van de eerste trap niet ver genoeg uitgestoten en raakte die de brandstoftank van de tweede trap, waardoor de tank scheurde.
REUTERS Op het moment van de scheiding was een van de laterale motoren van de eerste trap niet ver genoeg uitgestoten en raakte die de brandstoftank van de tweede trap, waardoor de tank scheurde.

Defecte sensor verantwoordelijk voor mislukte lancering Sojoez-draagraket

De mislukte lancering van een Sojoez-draagraket bijna drie weken geleden, is te wijten aan een defecte sensor die leidde tot de mislukte scheiding van de eerste trap en de tweede trap. Dat heeft de directeur voor bemande missies van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos, Sergej Krikaljov, gezegd volgens het staatspersagentschap TASS.

De mislukte lancering van de Sojoez-FG gebeurde op 11 oktober. De draagraket moest de Sojoez MS-10-capsule met de Amerikaan Nick Hague en de Rus Alexej Ovtsjinin aan boord naar het internationaal ruimtestation ISS slingeren. De capsule kon dankzij de veiligheidssystemen veilig landen in Kazachstan.

2 De capsule waarin Nick Hague en Alexei Ovchinin zaten. De astronauten zijn veilig terug op aarde geland in Kazachstan.
REUTERS De capsule waarin Nick Hague en Alexei Ovchinin zaten. De astronauten zijn veilig terug op aarde geland in Kazachstan.

Foutieve scheiding

Enkele dagen geleden heeft een onderzoekscommissie haar werk afgerond, zo zegt Krikaljov. "Het noodgeval werd veroorzaakt door een fout gelopen scheiding van de eerste en tweede trap. Op het moment van de scheiding was een van de laterale motoren van de eerste trap niet ver genoeg uitgestoten en raakte die de brandstoftank van de tweede trap, waardoor de tank scheurde", zo wordt hij door TASS geciteerd. "De commissie concludeerde dat een defecte sensor aan de basis lag.”

Maatregelen

Krikaljov benadrukt dat een reeks maatregelen wordt genomen om de verhinderen dat het probleem zich nog zou stellen bij toekomstige lanceringen. Volgens TASS is op 16 november de eerste lancering met een Sojoez-FG gepland na het incident van 11 oktober. Het gaat om een onbemande missie: het vrachtruimteschip Progress MS-10 zal dan vanop de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan naar het ISS worden gelanceerd. Rusland wil op 3 december een nieuwe bemande vlucht naar het ISS uitvoeren.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer