Photo News

Dit had Stephen Hawking over zijn eigen dood te vertellen

Als wetenschapper, die ook nog eens getroffen werd door een dodelijke ziekte, had Stephen Hawking geen angst voor het einde van het leven. De Brit bekeek de dood filosofisch en nuchter: "Ik ben niet bang voor de dood, maar ik heb geen haast om te sterven. Ik heb zoveel dat ik eerst wil doen."

Hawking overleed vannacht op 76-jarige leeftijd. Een leeftijd die hij nooit had gedacht te kunnen bereiken. Al op zijn 21ste werd de Brit gediagnosticeerd met de dodelijke spierziekte ALS en gaven dokters hem nog twee jaar te leven. Uiteindelijk kon Hawking de ziekte nog meer dan 55 jaar de baas.

De ziekte bezorgde Hawking een filosofische kijk op de dood. In 2011 zei de fysicus dat hij al "49 jaar met het vooruitzicht op de dood leeft". "Ik ben niet bang voor de dood, maar ik heb geen haast om te sterven. Ik heb zoveel dat ik eerst wil doen."

Troost vond Hawking niet in het geloof in een leven na de dood, wel in de wetenschap. Volgens de Brit was de dood meteen ook het einde. "Ik bekijk het brein als een computer die stopt met werken wanneer de onderdelen kapot zijn. Er is geen hemel of leven na de aarde voor kapotte computers. Dat is een sprookje voor mensen die bang zijn in het donker."

Een gebrek aan een leven na de dood wilde voor Hawking overigens niet zeggen dat mensen tijdens hun leven niet hun best zouden moeten doen. "We zouden in al onze daden altijd de grootste waarde moeten zoeken."

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Alexander Kerckhofs

    Is eigenlijk heel simpel, we gaan terug vanwaar we gekomen zijn. Tel bij je leeftijd 1 jaar bij en daar ga je terug heen.

  • chris ceulemans

    Een creatie of schepping is het gevolg van een idee, en een idee ontspruit aan de geest....misschien eens wiskundige en natuurkundige Michio Kaku raadplegen over "God"......uit complete leegte ontstaan niets...altijd is er dat "iets" geweest...dat ene punt in niemandsland...

Lees meer