2 De legendarische boeg van de Titanic is volgens experts het volgende onderdeel om volledig te verdwijnen (illustratiebeeld).
© Buena vista picturesDistributi De legendarische boeg van de Titanic is volgens experts het volgende onderdeel om volledig te verdwijnen (illustratiebeeld).

Duikteam bevestigt vrees: wrak van Titanic verdwijnt

Voor het eerst in bijna 15 jaar zijn enkele duikers met hun onderzeeër terug naar het wrak van de Titanic gedoken. Het vermoeden van enkele wetenschappers werd daar bevestigd: de Titanic is in een razendsnel tempo aan het verdwijnen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een team duikers van de internationale organisatie Five Deeps – dat is dezelfde organisatie die de diepste duik ooit maakte en daar plastic aantrof – dook in het kader van een nieuwe documentaire terug naar het wrak van wat ooit een glorieus schip was.

Daar zagen de duikers tot hun grote schrik dat enkele delen van de Titanic volledig verdwenen waren. Vooral stuurboord heeft zwaar geleden in het water, alsook de verblijfsvertrekken van de officieren en de kapitein. Zo is de oude badkuip van de kapitein – waarvan een, inmiddels wereldberoemde, foto werd tentoongesteld in 1996 - nergens meer te bespeuren. De legendarische boeg, door dewelke Leonardo DiCaprio en Kate Winslet zich lieten inspireren voor een van de meest iconische filmscènes, zal volgens kenners het volgende onderdeel zijn om te verdwijnen. 

(Lees verder onder de foto) 

2
AP

Bacteriën 

Hoe het komt dat het reusachtige schip lijkt op te lossen? Het wrak is bezaaid met roestvormende bacteriën die het in ijltempo verslinden. De bacteriën eten per dag zo’n 180 kilogram van het schip op. Enkele rekensommetjes leren ons dat er van de wrakstukken van het schip vermoedelijk niets meer zal overschieten over twintig tot dertig jaar. Zonde, want het wrak is de enige overblijvende ooggetuige van de Titanic-ramp zeggen historici. 

Laatste ooggetuige 

In 2009 stierf Elizabeth Gladys Millvina Dean, de laatste overlevende van de ramp. Zij werd geboren in februari 1912 en was amper twee maanden oud toen ze aan boord van het schip ging. Dean mocht zichzelf de jongste passagier noemen. 

Moeilijke duik

De reusachtige RMS Titanic zonk in 1912 nadat het schip in aanvaring kwam met een ijsberg. Er zouden uiteindelijk meer dan 1.500 van de 2.200 passagiers sterven. De restanten van het schip liggen inmiddels op ongeveer 600 kilometer van de kust van Newfoundland (Canada) en op een diepte van zo’n 3,8 kilometer. Die laatstgenoemde afstand is niet bijzonder indrukwekkend om te wandelen, lopen of fietsen; duiken is een ander paar mouwen.

Het duiken gebeurde met een onderzeeër die voorzichtig omheen het wrak moest manoeuvreren. En om het nog een tikkeltje moeilijker te maken, het schip werd in tweeën gesplitst waardoor er twee wrakstukken zijn om te ontwijken. Verder nog is het ijskoud op een diepte van 3,8 kilometer, pikkedonker en er is een enorme druk.

34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pieter De Koninck

    Het wrak ligt daar dan toch ook al 107 jaar ondertussen

  • Jennifer Vergauwen

    spijtig dat hij stilletjes aan helemaal verloren gaat. de film van leonardo en kate boeit me niet zo want het gaat niet echt over de titanic maar heb de oudere film eens gezien en je hart breekt toch wel hoor. al die overleden mensen, dat schip heeft me altijd in de ban gehouden. bergen gaat niet ligt te diep om het nu zonder nog meer schade naar boven te krijgen en zal veel te duur zijn jammze genoeg. had van mij wel een plaats mogen krijgen ergens.

Lees meer