De Europese Commissie wil een alternatief bouwen voor het overal gebruikte gps, dat van het Amerikaanse leger is.
ANP XTRA De Europese Commissie wil een alternatief bouwen voor het overal gebruikte gps, dat van het Amerikaanse leger is.

Europees satellietnavigatiesysteem Galileo doet het weer

Het Europees navigatiesysteem Galileo werkt weer, nadat het bijna een week buiten strijd was door technische mankementen. Dat heeft de uitbater, de GSA in Praag, vandaag laten weten.  Niettemin bestaat het risico op “potentiële instabiliteit en onnauwkeurigheden”.

Galileo is het grootste ruimtevaartproject uit de Europese geschiedenis. Het is het Europese antwoord op het Amerikaanse gps, maar preciezer en in wezen civiel. Er zijn ook het Russische Glonass en het Chinese Beidou als satellietnavigatiesystemen. De Europese Unie (EU) financiert de uitbouw van Galileo, het Europese ruimtevaartbureau ESA zorgt voor de implementatie.

Sinds december 2016 verzorgt Galileo, in combinatie met andere satellietnavigatiesystemen, "initiële diensten". Dit laat toe technische problemen op het spoor te komen vooraleer helemaal operationeel te worden. Eind vorige week dook er een technisch probleem bij de grondinfrastructuur op waardoor die initiële dienstverlening verstoord raakte. 

Door de problemen konden alle ontvangers geen bruikbare signalen oppikken om hun positie te bepalen. De functies werden overgenomen door gps, afhankelijk van de geïnstalleerde chip konden dat ook de Russische of Chinese netwerken zijn. De reddingsdienst SAR, om mensen in nood op bijvoorbeeld zee of in de de bergen te lokaliseren en helpen, werkte wel nog.

Vandaag luidde het dat de initiële diensten zijn hersteld en dat de commerciële gebruikers dit kunnen merken. “De initiële diensten van Galileo zijn hersteld. De commerciële gebruikers kunnen al signalen zien dat de positionerings- en synchroniseringsdiensten van Galileo hervat zijn”, zo legde een medewerker van het GSA uit. De problemen zouden te maken hebben met apparatuur op de grond die tijd- en ruimtebaanberekeningen moet uitvoeren. Die zijn cruciaal voor het programma.

De Europese Commissie stelt een onafhankelijke onderzoekscommissie aan die de diepgaande oorzaak van de panne moet uitklaren.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer