2 Een artistieke impressie van de Europese GNSS-satelliet met op de achtergrond planeet Aarde.
EPA Een artistieke impressie van de Europese GNSS-satelliet met op de achtergrond planeet Aarde.

Europese navigatiesatelliet Galileo plat door “technisch incident”

Het Europese navigatiesysteem Galileo heeft te kampen met een grote storing. Het satellietnetwerk ligt sinds vrijdag grotendeels plat door een ‘technisch incident met betrekking tot de infrastructuur op de grond’, zoals het EU-agentschap GSA zelf aangeeft.

Door de problemen kunnen alle ontvangers geen bruikbare signalen oppikken om hun positie te bepalen. In plaats daarvan zijn ze momenteel afhankelijk van de Amerikaanse tegenhanger gps. Afhankelijk van de geïnstalleerde chip kunnen dat ook de Russische (GLONASS) of Chinese (Beidou) netwerken zijn, meldt de BBC.

"Experts zijn bezig om de situatie zo snel mogelijk te herstellen", laat GSA weten. Er is een onderzoeksraad ingesteld om de exacte oorzaak te achterhalen en het probleem op te lossen. Mogelijk ligt het euvel bij een faciliteit in Italië die gebruikt wordt om alle klokken in het systeem gelijk te stellen. De reddingsdienst SAR, om mensen in nood op bijvoorbeeld zee of in de de bergen te lokaliseren en helpen, werkt wel nog.

Alternatief voor Amerikaans gps-systeem

Galileo is het grootste ruimtevaartproject uit de Europese geschiedenis. De Europese Commissie wil een alternatief bouwen voor het overal gebruikte gps, dat van het Amerikaanse leger is. De Galileo-satellieten kunnen tot op 20 centimeter nauwkeurig bepalen waar een aangesloten kastje is. Volledige dienstverlening zal mogelijk zijn van zodra er 30 satellieten in de ruimte zijn, nu zijn er reeds 26 die rond onze planeet draaien. De vier resterende kunstmanen vertrekken eind volgend jaar.

Galileo had eigenlijk al in 2008 volledig operationeel moeten zijn. Maar de kosten zijn de pan uitgerezen. In 1999 plande de EU 2,2 tot 2,9 miljard euro voor de uitbouw van het systeem in. In de begroting tot 2020 is 7,2 miljard voor de uitbouw en 3 miljard voor de uitbating voorzien.

2 De Ariane 5-raket wordt in juli 2018 vanaf Frans-Guinea de ruimte ingeschoten met vier Galileo-satellieten aan boord.
AFP De Ariane 5-raket wordt in juli 2018 vanaf Frans-Guinea de ruimte ingeschoten met vier Galileo-satellieten aan boord.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Karel Tichmann

    @Eric: Galileo was oorspronkelijk begroot op 3 miljard euro. Er zijn grote technische problemen en financiële problemen de geschatte kosten van het project zijn opgelopen tot meer 10+ miljard euro (2016). 4 van de 18 satellieten zijn in een verkeerde elliptische baan terechtgekomen. Satellieten 2, 5 en 6 hebben technisch mankementen. Drie van de 36 waterstofklokken hebben het begeven door kortsluiting. En iedereen gebruikt de US Made GPS systeem inc, Airbus..

  • Eric Grosemans

    Zal opgelost raken zonder dat er doden vallen. Ondertussen blijft de Amerikaanse Boeiing aan de grond, terwijl de Europese Airbus gewoon heerlijk rondvliegt.

Lees meer