De Falcon vertrok om 13.16 uur Belgische tijd met zestig nieuwe satellieten.
AP De Falcon vertrok om 13.16 uur Belgische tijd met zestig nieuwe satellieten.

Falcon-9 draagraket van SpaceX nu toch gelanceerd, maar tweede deel van missie mislukt

Vanop Cape Canaveral in Florida is woensdag een Falcon-9 draagraket vertrokken waarvan de lancering zondag op het allerlaatste nippertje was afgebroken, zo was via webstreaming te volgen. Het tweede objectief van de missie is echter niet gelukt.

De Falcon vertrok om 13.16 uur Belgische tijd met zestig nieuwe satellieten voor het globaal breedbandinternetwerk Starlink dat SpaceX wil uitbouwen.

Zondag floepten bij een eerste poging de motoren al aan en een lid van het lanceerteam meldde al “lift off”. Een seconde later meldde hij dat de lancering was afgebroken. Een boordcomputer had immers in de allerlaatste seconde de lancering tegengehouden vanwege onverwachte data bij de controle van motorvermogen. 

Vandaag lukte de lancering wel, maar het tweede objectief van de missie is niet gelukt. De eerste trap is immers niet veilig geland op het droneship, zo heeft SpaceX gemeld. Het droneship ‘Of Course I Still Love You’ dobbert op de Atlantische Oceaan. De gevolgen zijn nog niet duidelijk. Daarvoor was SpaceX er 49 keer in gelukt een eerste trap van de Falcon te recupereren.

Ook heeft het restant van de Falcon-9 in één keer al de zestig meegevoerde Starlink-satellieten uitgezet.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • emiel wouters

    die mensen staan van begin af aan al veel verder dan de NASA. en mijlen voor in het recupereren van hun materiaal. waar NASA nooit in gelukt is. Maar ja dat werd allemaal betaald door de staat he, en hier is het prive kapitaal. Dan kunnen er zuinige projecten uitkomen.

  • Dirk Saenen

    De primaire missie is volledig geslaagd, de lancering is dan ook een succes. De booster zelf werd voor de vijfde keer gebruikt, nadat hij eerder dus 4 keer succesvol geland was. (waarvan ik er zelfs eentje per plaatse heb meegemaakt) Eén ding is zeker : SpaceX zal weer wat bijleren.

Lees meer