'Uakitiet' is een volslagen onbekend mineraal voor wetenschappers.
webmineral.ru 'Uakitiet' is een volslagen onbekend mineraal voor wetenschappers.

Goudzoekers ontdekken mysterieus mineraal in Siberië, wetenschappers staan voor raadsel

Russische goudzoekers hebben in Uakit in het uiterste oosten van Rusland een volslagen onbekend mineraal ontdekt. De substantie werd nog nooit geregistreerd, laat staan bestudeerd. Wetenschappers breken zich intussen het hoofd over de afkomst van het mineraal.

De goudzoekers die in het Siberische Uakit op een stuk ruimtepuin van bijna vier kilo botsten, dachten dat ze de jackpot hadden gewonnen. Maar de realiteit bleek nog veel straffer: de steen bevatte een mineraal dat nog niemand ooit had gezien.

Na een eerste onderzoek bleek het onbekende mineraal van een meteoriet afkomstig te zijn die heel recent op aarde was neergestort. Het grootste deel van de meteoriet bestond uit ijzer en nikkel, maar twee procent bestond uit mineralen die enkel in de ruimte worden gevonden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Verder microscopisch onderzoek leverde meer vragen dan antwoorden op, want het ruimtegesteente bevatte een mineraal dat geen enkele wetenschapper ooit had gezien. De onderzoekers gaven het mineraal de naam ‘uakitiet’ mee, naar de regio waar het werd ontdekt.

"Harder dan diamant"

Al snel ging in de Russische media het gerucht dat het mineraal harder zou zijn dan diamant, omdat de structuur van de substantie overeenkwam met de hardste stoffen ter wereld.

Hoofdonderzoeker Victor Shargyin temperde evenwel het enthousiasme: “Het mineraal is hard, maar niet zo hard als diamant.” Maar wat is het dan wel en wat betekent het voor de wetenschap?

Te klein

Omdat de stalen zo klein zijn, kunnen wetenschappers uakitiet maar oppervlakkig bestuderen. “We moeten nieuwe technologieën ontwikkelen om zulke kleine stalen te bestuderen, of we moeten een groter staal vinden”, luidt het bij de onderzoekers.

Veel zijn we dus niet wijzer geworden. De wetenschappers weten alleen dat het vreemde mineraal waarschijnlijk is ontstaan in extreem hoge temperaturen. 

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • emiel wouters

    Eindelijk brengen jullie eens goed nieuws. DE WETENSCHAPPERS STAAN VOOR EEN RAADSEL. Bij mij was dat vroeger de stelling van Pythagoras. En hover zitten zij al de tafel van 10? Dan zal ik mijn kleindochter eens sturen om dat probleem op te lossen.

  • Christine Laevers

    Peter Janssens : Wees toch zo negatief niet. Dat wetenschappers elkaar tegenspreken is net de sterkte van de wetenschap! Er is namelijk crosschecking. Sommige studies worden mettertijd gecorrigeerd op grond van een onderzoek van iemand anders dankzij scherpere technologische meetinstrumenten.Wetenschap is iets heel dynamisch.

Lees meer