4
Facebook - Eleni Antoniadou

Griekse wetenschapster pocht met verwezenlijkingen bij NASA, maar wat speurwerk van professor brengt waarheid aan het licht

De 31-jarige Griekse Eleni Antoniadou werd de voorbije jaren in haar thuisland en daarbuiten gelauwerd om haar wetenschappelijk werk. Ze verwierf faam als onderzoekster bij NASA, astronautentrainer, experte in regeneratieve geneeskunde en producente van innovatieve kunstmatige organen. Speelgoedfabrikant Mattel vernoemde zelfs een Barbiepop uit hun reeks ‘Sheroes’ naar haar. Collega’s uit de Griekse academische wereld stellen nu echter dat Antoniadou wel heel creatief omsprong met de waarheid aangaande haar professionele en wetenschappelijke verwezenlijkingen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Al jaren geeft Eleni Antoniadou interviews waarin ze zichzelf voorstelt als een vooraanstaande wetenschapper met een bijzonder indrukwekkend palmares. Griekse media noemen haar een “Griekse wetenschapper van internationaal kaliber”. Forbes Magazine plaatste haar in hun lijst van de meest succesvolle min-dertigjarigen inzake Gezondheidszorg. In 2013 werd ze ‘Vrouw van het Jaar’ op de Britse FDM Everywoman in Technology Awards. In 2012 zou ze de award voor beste onderzoeker van NASA-ESA gekregen hebben en was ze voorzitter van het European Health Parliament. En Mattel creëerde een Barbie naar het model van de vrouw in het kader van hun reeks ‘Sheroes’, ter ere van de zestigste verjaardag van Barbie. Maar niemand blijkt de voorbije jaren ook maar even de moeite genomen te hebben om uit te vlooien of de vrouw wel degelijk was wie ze beweerde.

4 Eleni Antoniadou kreeg zelfs haar eigen Barbie.
Mattel Eleni Antoniadou kreeg zelfs haar eigen Barbie.

Speurwerk

Het keerpunt kwam er eerder deze maand toen Niki Kerameus, de Griekse minister van Onderwijs, Antoniadou tijdens een privé-evenement een award overhandigde voor haar wetenschappelijk werk. Op Facebook postte Kerameus een foto van het evenement met een quote van Antoniadou: “Je kan worden wat je wil.”

Costas Bouyioukos, een Griekse professor Bio-informatica die doceert aan de Paris-Diderot-universiteit in Frankrijk besloot vervolgens om online wat research te doen naar die jonge vrouw die al zoveel verwezenlijkt heeft. Hij stelde vast dat Antoniadou nooit bij NASA heeft gewerkt, maar enkel een acht weken durend trainingsprogramma volgde bij het ruimtevaartagentschap. “Ze is voor de meeste mensen niet eens geschikt om een wetenschapper genoemd te worden”, schreef hij in een Facebookbericht dat vervolgens viraal ging.

Zijn bevindingen zorgden voor ophef onder Griekse wetenschappers. Onder andere Greek Hoaxes, een organisatie die zich inzet voor de onthulling van nepnieuws, boog zich over de zaak.

Leugens

Volgens Greek Hoaxes heeft Antoniadou haar verwezenlijkingen zwaar overdreven. Zo beweert de vrouw dat ze meewerkte aan de eerste kunstmatige luchtpijp die met succes ingeplant werd bij een patiënt. Ze zou het leven van de patiënt gered hebben en vertellen hoe die mede dankzij haar nu een normaal leven kan leiden. Maar in werkelijkheid was de vrouw destijds slechts een studente aan het University College in Londen en was ze enkel vanaf een afstand betrokken bij de operatie. Bovendien overleed de patiënt nadien omdat zijn lichaam het implantaat niet wilde aanvaarden.

Ook haar bewering dat ze jarenlang als onderzoekster werkte voor NASA blijkt niet te kloppen. Ze volgde er enkel een tien weken durende training en liet er veel foto’s van zichzelf nemen met NASA-kledij. NASA ontkent dat de vrouw rechtstreeks voor hen werkte, maar sluit niet uit dat ze mogelijk door een onderaannemer was aangenomen.

4
Facebook - Eleni Antoniadou

Antoniadou beweert dat ze een doctoraat heeft, maar in werkelijkheid heeft ze twee masterdiploma’s. De vrouw stelt ook dat ze een succesvolle ondernemer is en een CEO van Transplants without Donors, een bedrijf dat kunstmatige implantaten maakt. Maar, zo stelde Greek Hoaxes vast, haar bedrijf duikt nergens op en de internetdomeinnaam is inactief.

Bovendien blijkt de NASA-ESA Outstanding Researcher Award niet te bestaan en duikt Antoniadou’s naam niet op in de lijst van mensen die een award van NASA in de wacht sleepten.

4 Antoniadou postte een foto op Facebook die moet bewijzen dat ze wel degelijk een NASA-award heeft ontvangen.
Facebook - Eleni Antoniadou Antoniadou postte een foto op Facebook die moet bewijzen dat ze wel degelijk een NASA-award heeft ontvangen.

Weerwoord

Te midden van alle commotie postte Eleni Antoniadou dinsdag een foto op Facebook van een award die ze ontvangen zou hebben van NASA. “Ik leer elke dag bij door mee te werken aan eenvoudige of meer ingewikkelde projecten, zoals het AI-project (artificiële intelligentie, red.) bij NASA waar ik momenteel bij betrokken ben”, schreef ze. “Het was niet mijn bedoeling om te concurreren met academici of om mijn eerste stappen in de wetenschap als nieuwe onderzoeker te vergelijken met mensen die al tientallen jaren bezig zijn. Aan het eind van de dag is het belangrijk om samen te werken, door de mensen rondom je vooruit te helpen en niet om een stapje naar beneden te doen.”

Voorlopig weigert de vrouw echter alle verdere commentaar.

35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • tony bessems

    Ach, je kent die types toch. Iedereen heeft wel zo iemand in zijn vriendenkring. Ze gooien er wat Latjn tussen waarvan ze de betekenis niet kennen en bovendien plaatsen ze die nog in een verkeerde consensus ook. Zou mij nooit overkomen, want ik ben hoogbegaaft.

  • peter colson

    Zo herkenbaar Danny Maenhaut. Hele dagen geen klop uitvoeren, maar als een baas (vooral wanneer die nog vrouwelijk is) duwen ze je weg en nemen dat waar je mee bezig bent ter hand en steken dan een fantastisch verhaal af waarvan maar weinig klopt. Dat de bazen daar nog intrapten blijft me nog altijd verbazen."Gelukkig dat X hier is, anders stonden we nog nooit zover" is dan hun uitspraak.

Lees meer