Impressie van de planeet Jupiter.
AP Impressie van de planeet Jupiter.

Grootste planeet Jupiter in nacht van 10 juni met blote oog te zien

In de nacht van 10 juni zal Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel, volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA duidelijk zichtbaar aan de sterrenhemel staan. Ook de grootste manen die rondom de planeet hangen zullen goed te zien zijn met behulp van een verrekijker. 

NASA stelt dat de gigantische planeet die nacht op zijn ‘grootst en helderst’ te zien zal zijn, omdat Jupiter in de jaarlijkse ‘oppositie’ komt te staan. Dat betekent dat de planeet vanaf de aarde gezien tegenover de zon staat, waardoor Jupiter verlicht wordt van zonsondergang tot zonsopgang . 

's Nachts komt Jupiter op een afstand van 640 miljoen kilometer van onze planeet te staan, wat bovengemiddeld dichtbij is. Ter vergelijking: vorig jaar stond de megaplaneet tijdens de oppositie zo'n achttien miljoen kilometer verder van onze aarde af. Hierdoor is de verwachting dat Jupiter buitengewoon helder en duidelijk te zien zal zijn met het blote oog. En er is zelfs een goede kans dat de vier grootste manen rondom Jupiter dan ook waarneembaar zijn, al moet je hiervoor wel een verrekijker of kleine telescoop gebruiken.

Volgens de NASA is het sowieso verstandig om hulpmiddelen te gebruiken tijdens het kijken. “De grootste planeet van ons zonnestelsel is al een briljant juweel voor het blote oog, maar ziet er nog fantastischer uit door een verrekijker of kleine telescoop.’’  

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Diane Bernaerts

    Dat was toch ook mijn eerste reactie: Jupiter is toch bijna altijd met het blote oog waar te nemen?

  • Bernd Vaes

    Wat is daar nu uitzonderlijk aan? Jupiter is bijna het heel jaar als een zeer hel licht te zien, zelfs met een bijna gesloten oog...

Lees meer