De vodka kreeg de toepasselijke naam 'Atomik' en is het eerste consumentproduct vervaardigd in Tsjernobyl na de kernramp 33 jaar geleden.
University of Portsmouth De vodka kreeg de toepasselijke naam 'Atomik' en is het eerste consumentproduct vervaardigd in Tsjernobyl na de kernramp 33 jaar geleden.

Het eerste huisgebrouwen product sinds de kernramp in 1986: vodka van Tsjernobyl

Voor het eerst sinds het dramatische kernongeluk in Tsjernobyl werd een consumentenproduct vervaardigd in de verlaten stad: een fles vodka die de naam ‘Atomik’ kreeg. En de vodka is heus niet schadelijker dan andere vodka’s beloven de brouwers plechtig. 

De fles sterkedrank is het geesteskindje van een team Britse wetenschappers. Ze werkten allemaal al een tijdje rondom de beschadigde kerncentrale, en bestudeerden daar wat voor een impact de kernramp van 1986 nog uitoefent op de natuur.

Met de vodka namen ze zelf de proef op de som: ze zouden rogge kweken op een boerderij rondom de kerncentrale en met die gewassen zouden ze een drankje brouwen. De vodka kreeg de toepasselijke naam ‘Atomik’ en is het eerste consumentenproduct in 33 jaar dat afkomstig is van Tsjernobyl.

Radioactieve rogge

En staar je niet blind op de naam van de vodka vraagt Jim Smith, professor Milieuwetenschappen aan de University of Portsmouth: “Deze vodka is niet radioactiever dan andere vodka’s op de markt”. Hij legt ook uit waarom: “Elke scheikundige zal je vertellen dat onzuiverheden in het afvalproduct achterblijven zodra je destilleert”.

De gekweekte rogge was onverwerkt licht verontreinigd maar eenmaal gedistilleerd was er dus geen sprake meer van radioactiviteit. Dat werd gecontroleerd door het radio-analytisch lab van de Southampton University.

Het geld dat de verkochte vodkaflessen oplevert, willen de wetenschappers doneren aan de gemeenschappen in Oekraïne die nog steeds de economische gevolgen van de ramp ondervinden.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Johan Apatride

    En je kan het als zaklamp gebruiken.

  • Ricci Latte

    Die fles zie je zelfs in het donker staan... als je tenminste al niet voorafgaand een fles op hebt :) .

Lees meer