2 De tanden die werden teruggevonden in de coprolieten waren tot één centimeter lang.
Journal of Archaeological Science De tanden die werden teruggevonden in de coprolieten waren tot één centimeter lang.

Honger of ritueel? Prehistorische Texaan verorberde giftige slang volledig én rauw

In hun nieuwe studie delen enkele archeologen van de Texas A&M University hun – wel erg bijzondere – bevindingen. Aan de hand van uitwerpselen wilden ze meer te weten komen over het inheemse volk dat vroeger het canyongebied in Texas bevolkte: een eigenaardig volkje dat verlekkerd was op giftige slangen.

Zo bleek althans uit de coprolieten – bewaard gebleven uitwerpselen – van een persoon die tijdens de prehistorie in het canyongebied van de Lower Pecos in Texas woonde. Tussen de voedselresten in zijn uitwerpselen werden de slangentanden van een giftig exemplaar teruggevonden.

Rauwe slang

Geprikkeld door de bizarre vondst, beslisten de archeologen om de uitwerpselen verder te analyseren. Daaruit bleek dat de slang volledig verorberd werd, tanden, schubben en botten incluis. Bovendien werden er geen schroeiplekken op de schubben teruggevonden wat betekent dat het beest rauw werd opgepeuzeld.

Het ging overigens om een slang die tot de adderfamilie behoorde, vermoedelijk een Texaanse ratelslang die tot anderhalve meter lang kan zijn, of een koperkop die zo’n twintig centimeter korter is.

(Lees verder onder de foto)

2 De Texaanse ratelslang.
JOBG De Texaanse ratelslang.

Honger?

Nu luidt de vraag waarom die prehistorische persoon in godsnaam een giftige slang ‘met huid en haar’ opat. Reuzehonger? Of maakte het misschien deel uit van een ritueel? Beide opties zijn mogelijk. Prehistorische volkeren aten slangen wanneer er een gebrek aan ander voedsel was. Maar de slangen werden dan wel eerst gekookt, en van hun schubben en tanden ontdaan. Dat gebeurde niet met dit exemplaar.

Een sjamanistisch ritueel dan maar? Dat kan ook een verklaring zijn. Slangen werden tijdens de prehistorie in Zuid- en Midden-Amerika immers beschouwd als poortwachters van bovennatuurlijke werelden. Er eentje opeten, lokte visioenen of droombeelden uit.

Een derde optie is opschepperij. Daarbij zou de man indruk hebben willen maken waarna hij de giftige slang verorberde: een bijzonder gevaarlijke poging om op te vallen.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • erik ramaekers

    Chuck Norris heeft nog straffere dingen gedaan

  • Peter Janssens

    Meest simpele verklaring is meestal de juiste: PICA. Daar, krijg ik nu ook subsidies?

Lees meer