4
AFP

IJsland verklaart voor het eerst gletsjer officieel dood

IJsland heeft voor het eerst een gletsjer in het land "dood" verklaard. Dat gebeurde met een ceremonie die door premier Katrin Jakobsdottir werd bijgewoond.

Okjokull verloor zijn status van gletsjer in 2014. Door het terugtrekkende en smeltende ijs kan hij niet langer bewegen op de top van de vulkaan waar hij sinds zowat 700 jaar ligt.

Geoloog Oddur Sigurdsson onthulde een plaat die de dood van de gletsjer markeert met "een brief aan de toekomst". Op de ceremonie was ook de Ierse ex-presidente en mensenrechtenactiviste Mary Robinson aanwezig. "Verwacht wordt dat al onze grote gletsjers de komende 200 jaar dezelfde weg zullen opgaan. Dit monument moet tonen dat we weten wat er aan de gang is en wat ertegen gedaan moet worden", zo staat op de plaat.

Sigurdsson, die aan de Rice University in Houston (Texas) verbonden is, volgde de afmetingen en de dikte van de gletsjer jarenlang.

4 De gletsjer in 1986 en in 2019.
AFP De gletsjer in 1986 en in 2019.
4
AFP
4
AFP

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Octaaf De Smet

    zeer bedroevenswaardig dit ik hou van gletsjers ik heb een boek liggen waar alle gletsjers van de wereld in staan maar helaas zijn de gletjers in 1960 massaal beginnen smelten door de toename in fabrikage van colafabrieken sindsdien drink ik zelf ook geen cola producten meer het is erg hoe in de maatschapij van vandaag de dag multinationals en consumisten de natuur verwoesten niet buitenaardse wezens komen onze planeet terraformen en uitbuiten maar wij doen dit zelf al sinds 1960

  • Peter Janssens

    Al die klimaatroepers, klimaatrealisten en klimaatontkenners zien de olifant in de kamer niet: om als mensheid te overleven zal er een 4-5 miljard van ons moeten verdwijnen. Dat is stilaan bezig en er is niets aan te veranderen. Dat is een natuurlijk fenomeen en is vergelijkbaar met de lemmingen die massaal zelfmoord plegen als er te veel zijn. Doorheen de geschiedenis is dat al verschillende keren gepasseerd, de mensheid is veel ouder dan wat ze ons willen doen geloven.

Lees meer