2
Photo News

India verliest vlak voor maanlanding contact met ruimtetuig

De poging van India om de onbemande maanverkenner Chandrayaan-2 op de maan te laten landen, is mislukt. Op een hoogte van 2,1 kilometer boven de grond werd het contact verbroken, laat directeur Kailasavadivoo Sivan weten.

De missie was live te volgen op de website van het Indiase ruimtevaartbureau ISRO. Even voor de landing liep het mis en ging het contact met de vluchtleiding verloren. Officieel luidde het dat de afdaling normaal verliep tot op 2,1 kilometer hoogte. Daarna viel de communicatie uit. “De data worden geanalyseerd”, klinkt het bij het ISRO. De stemmming in het vluchtleidingscentrum was alvast bedrukt.

De touchdown had tussen 22 uur en 23 uur Belgische tijd moeten plaatsvinden. Door het wegvallen van de communicatie is nu niet duidelijk wat er met het ruimtetuig is gebeurd. Mogelijk is het afgeweken van de geplande route.

(Lees hieronder verder)

2 De verwachtingen waren hooggespannen in India, maar het lijkt erop dat de landing van Chandrayaan-2 is mislukt.
AFP De verwachtingen waren hooggespannen in India, maar het lijkt erop dat de landing van Chandrayaan-2 is mislukt.

“Zwaarste taak”

De voorzitter van de Indiase ruimtevaartorganisatie zei eerder al dat het vijftien minuten durende landingsmanoeuvre, de zwaarste taak is die zijn organisatie ooit te wachten stond en de “meest angstaanjagende voor zijn wetenschappers”.

De lander was op 22 juli gelanceerd en heet Vikram, wat Moed betekent. In de laadruimte van Vikram zit nog een robotjeep, Pragyan (Wijsheid), die een paar uur na de landing al over de maan had moeten rijden. Vikram en Pragyan zouden twee weken experimenten uitvoeren en de zuidpool van de maan verkennen. Daar is misschien waterijs te vinden. Ook moesten ze speuren naar de stof helium-3, wat misschien een schone en veilige bron van kernenergie is.

De Indiase minister-president Narendra Modi is toch tevreden met de uitkomst van de missie. “Wat jullie hebben bereikt is geen kleinigheid”, zei Modi in de zaal tegen de wetenschappers. Daarna was te zien dat Modi Sivan troostte. “We zijn vol vertrouwen dat het beste van ons ruimtevaartprogramma nog moet komen.”

Nooit eerder zijn astronauten of onbekende verkenners tot op de zuidpool van de maan geraakt. De Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China zijn de enige landen die tot nog toe konden landen op onze natuurlijke satelliet. Eerder dit jaar, in april, mislukte nog een landingspoging van Israël.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer