AFP

Israëlische sonde succesvol naar de maan vertrokken: eerste privémissie ooit

De Israëlische maanverkenner Beresheet is vanochtend kort voor 03.00 uur Belgische tijd succesvol gelanceerd. De onbemande raket vertrok vanaf ruimtevaartbasis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. De Beresheet zit in een raket van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk.

Van op Cape Canaveral in Florida vertrok precies zoals gepland om 02.45 uur Belgische tijd een Falcon-9 draagraket van SpaceX. Gevuld met meer dan 450 ton brandstof, een mengsel van kerosine en vloeibare zuurstof, doorbrak het gevaarte na een minuut al de geluidsmuur.

7 weken

Ongeveer drie minuten na lift-off afgeworpen, keerde de eerste rakettrap terug om zoals gepland op een drijvend platform te landen, met het oog op hergebruik. Zowat 33 minuten na de start kwam de Beresheet bij een snelheid van meer dan 35.000 km per uur en meer dan 750 km boven Afrika los van de tweede trap. De naar het Bijbelse boek Genesis genoemde eerste Israëlische Maanverkenner moet na een vlucht van zeven weken op 11 april landen op de natuurlijke satelliet van de Aarde.

Als dat lukt, is Israël het vierde land dat op de maan weet te landen, na de Sovjet-Unie (1959), de Verenigde Staten (1964) en China (2013). Europa heeft één satelliet in een baan rond de maan gebracht. Die sloeg na bijna drie jaar gepland te pletter. Europa heeft nog geen sondes op de maan laten landen.

“Het is een grote stap voor Israël en een grote stap voor de Israëlische technologie”, parafraseerde een begeesterde premier Benjamin Netanyahu de beroemde woorden die Neil Armstrong als eerste mens op de Maan heeft uitgesproken.

Vlag op de maan

Beresheet is Hebreeuws voor ‘in den beginne’. De sonde is ongeveer zo groot als een wasmachine en weegt 585 kilo. Hij moet een Israëlische vlag op de maan zetten en het magnetische veld onderzoeken. Aan boord is ook een thora. De maansonde is ontwikkeld door de organisatie SpaceIL. Die was in 2011 opgezet voor een prijsvraag van Google. Na enkele dagen op het oppervlak van de Maan zal de sonde de geest geven.

De voor de bouw benodigde 100 miljoen euro kwam bovenal van private investeerders, in het bijzonder SpaceIL. De drie voorgangers op de maan deden dat vooral met overheidsgeld. Het zou voor het eerst in de geschiedenis zijn dat een privésonde op de maan zou landen. 

De Falcon lanceerde ook de Indonesische Nusantara Satu satelliet en een experimentele kunstmaan van de Amerikaanse luchtmacht.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • herman huysentruyt

    De reis naar de maan duurt uiteraard geen 7 weken. De sonde wordt eerst in een baan om de maan gebracht om het magnetische veld te onderzoeken. Na het onderzoek landt de sonde op de maan.

  • herman huysentruyt

    De reis naar de maan duurt uiteraard geen 7 weken. De sonde wordt eerst in een baan om de maan gebracht om het magnetische veld te onderzoeken. Na het onderzoek landt de sonde op de maan.

Lees meer