3 De oppervlakte van de asteroïde Ryugu.
EPA De oppervlakte van de asteroïde Ryugu.

Japanse sonde slaagt opnieuw in landing op asteroïde zo'n 300 miljoen kilometer van Aarde

De Japanse sonde Hayabusa-2 is er voor de tweede keer in geslaagd om kort neer te strijken op de asteroïde Ryugu. Dat heeft het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa gemeld. De asteroïde met een diameter van 900 meter bevindt zich op ongeveer 280 tot 300 miljoen kilometer van ons.

Doel van de huidige missie van de Hayabusa-2 is het verzamelen van monsters die oorspronkelijk van onder het oppervlak van het hemellichaam afkomstig zijn en na de artificiële creatie van een inslagkrater bloot kwamen te liggen. Een eerste landing gebeurde in februari. De sonde vergaarde toen monsters op het oppervlak van de planetoïde.

Mogelijk bevatten ze organische mineralen en water, zegt het Jaxa. Of er wel degelijk stalen zijn genomen zal pas na de terugkeer van de Hayabusa-2 blijken. Het landingsgebied was 7 meter groot en bevond zich op 20 meter van de inslagkrater. De sonde is netjes in het gebied terechtgekomen, na de landing woensdag vanop 20 kilometer hoogte te hebben ingezet.

“De landing is een succes, een groot succes”, zei Takashi Kubota, wetenschappelijk directeur voor deze missie, aan journalisten.

lees verder onder de foto:

3 De schaduw van de 'Hayabusa 2' toont hoe de ruimtesonde landt op de Ryugu-asteroïde.
EPA De schaduw van de 'Hayabusa 2' toont hoe de ruimtesonde landt op de Ryugu-asteroïde.

Stalen

Het avontuur van de Hayabusa-2 begon op 3 december 2014. De sonde startte toen een lange reis van 3,2 miljard kilometer, een reis die nog lang niet voorbij is.  

Eind 2020 moet de ongeveer 600 kilo wegende sonde naar de aarde terugkeren met stalen van de asteroïde. Wetenschappers hopen aan de hand van de verzamelde gegevens meer kennis te verwerven over ons zonnestelsel met als ultieme doel het ontstaan van leven op aarde beter te begrijpen.

3 De lancering van de raket die de Hayabusa-2 draagt in december 2014.
Kyodo/via REUTERS De lancering van de raket die de Hayabusa-2 draagt in december 2014.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bob(Robert) Bruyland

    Er stonden al twee streepjes op de landingsplaats, zo is het gemakkelijk.

  • Patrick Moorthamer

    Knap stukje technologie, respect!

Lees meer