2
ABC News

Kwamen de Portugezen als eersten aan in Australië? “Ontdekte munt kan geschiedenis op zijn kop zetten”

Volgens een team van Australische archeologen en historici kan een munt die op de Wessel-eilanden, een verlaten eilandengroep in het noorden van Australië, ontdekt werd een heel ander licht werpen op de ontdekking van Australië. De 1.000 jaar oude munt zou volgens de ontdekkers wijzen op de aankomst van de Portugezen in Australië in 1515, zo’n 250 jaar voor James Cook het land claimde voor het Britse Rijk.

In 1770 ging de beroemde ontdekkingsreiziger James Cook voor anker in het huidige Sydney en claimde de oostkust voor het Britse Rijk. Veel Australiërs leren nog altijd op school dat Cook het land ontdekte, maar eigenlijk was het sowieso de Nederlander Willem Janszoon die er als eerste voet aan wal zette. Janszoon deed namelijk in 1606 met het schip ‘Duyfken’ het uiterste noorden van Australië aan. Nu dreigt ook die theorie op zijn kop gezet te worden, althans volgens een groep amateur-historici en archeologen die zich al jaren bezighoudt met anomalieën uit de (verre) geschiedenis van Australië.

Hoe is dat veel oudere koperen muntje in Noord-Australië terechtgekomen? Het maakte dus de groep historici en archeologen razend nieuwsgierig.
 Vorig jaar deden archeoloog Mike Hermes en zijn team de ontdekking op de Wessel-eilanden, in het noorden van Australië. De archeoloog had er naar eigen zeggen geen metaaldetector voor nodig, hij hoefde niet eens te graven. De munt lag gewoon op het strand “en staarde hem aan”, aldus Hermes.

Volgens hem dateert de munt zeker van voor de vijftiende eeuw en is hij afkomstig uit een eeuwenoude nederzetting genaamd Kilwa, in het huidige Tanzania. De buitenzijde van het muntje is geërodeerd, en uitgebreid onderzoek is nog nodig om de ware oorsprong te achterhalen. Maar de man heeft er alle vertrouwen in: “Het is duidelijk een Kilwa-muntstuk,” zegt hij. “Dit zou alles kunnen veranderen.”

2 Mike Hermes
The Past Masters Mike Hermes

Een historicus die deel uitmaakt van hetzelfde team, legde aan The Guardian een paar mogelijke theorieën over de herkomst van de munt uit. De ontdekking kan wijzen op vroege handelscontacten tussen inheemse Australiërs en Afrikaanse handelaars uit Kilwa, zo’n 700 jaar geleden. Mogelijk waren die handelaren uit koers geraakt of moesten ze ontsnappen aan piraten. Misschien zorgde een schipbreuk ervoor dat de munten op de eilandengroep terechtkwamen of zijn de munten gewoon van elders aangespoeld?

Maar volgens de onderzoekers is het meest waarschijnlijke scenario dat de Portugezen, die in 1505 Kilwa plunderden en innamen, als eersten voet aan wal in Australië zetten. De Portugezen waren vervolgens in 1514 of 1515 in Oost-Timor (sinds 2002 onafhankelijk van Indonesië) en zouden in die periode ook naar het Australische vasteland gereisd zijn. De mogelijke ontdekking zou dus betekenen dat de Portugezen 250 jaar voor de Britten voet aan wal zetten in Australië.

Vroeg handelsnetwerk 

Het is niet de eerste keer dat er munten worden ontdekt op de verlaten eilanden in het noorden van Australië. In 1944 ontdekte de Australische soldaat Maurie Isenberg in hetzelfde gebied vijf munten die ook afkomstig zouden zijn uit Afrika. De vijf muntstukken werden gedateerd tussen 1150 en 1330. Voor onderzoekers was ook deze ontdekking het bewijs van een uitgebreid handelsnetwerk van Australië met zuidelijk Afrika, Indië, China en de Molukken, lang voor de Nederlanders en Britten er aanmeerden.

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Dany Duivejonk

    De geschiedenis herschrijven op basis van één muntje ... ik ga eens een paar van mijn oude munten gaan dumpen op Antartica, eens zien wat ze daar van gaan denken ?

  • Steven van Sas

    Er woonden toch al mensen. Dan was het toch al ontdekt?

Lees meer