4
Wild Blue Media

Laserscans onthullen Maya-rijk met 60.000 onbekende bouwwerken in jungle: "We hebben 100 jaar analyse nodig om te begrijpen wat we hier zien"

Een nieuwe onderzoeksmethode heeft een gigantische Mayastad aan het licht gebracht. Eeuwenlang zaten de bouwwerken verborgen onder de Guatemalteekse jungle. "Dit is de grootste archeologische vondst in honderd jaar", jubelen de onderzoekers. De ontdekking plaatst alles wat we al wisten over de Maya's in een nieuw perspectief.

Het einde van de Maya-beschaving is nog steeds een mysterie. Maar deze gigantische vondst zou het raadsel mee kunnen helpen ontrafelen.

De archeologen hebben 2.000 vierkante kilometer van de jungle in Guatemala, meer bepaald in de regio Peten - vanuit de lucht gescand. Daarvoor hebben ze gebruik gemaakt van de zogenoemde LiDAR-technologie (light detection and ranging) die toelaat om door het dichte bladerdak van de weelderige jungle te kijken. 

Zo is er een verborgen netwerk van huizen, piramides, wegen, irrigatiekanalen en terrassen aan het licht gekomen. In totaal zou het om meer dan 60.000 tot nog toe onbekende bouwwerken gaan.

4 Op deze afbeelding zijn de onbekende structuren te zien.
Wild Blue Media Op deze afbeelding zijn de onbekende structuren te zien.

Hieruit concluderen de onderzoekers dat het Maya-rijk uiteindelijk veel omvangrijker was dan men altijd heeft aangenomen. Het zou zich zelfs kunnen meten met het Oude Egypte en China. 

Ook het bevolkingsaantal zou veel te laag zijn geschat. Men gaat nu uit van mogelijk vijftien miljoen inwoners terwijl eerdere ramingen het hielden op een bevolking van maximaal vijf miljoen. Een wereld van verschil.

Bovendien blijkt nu dat veel mensen woonden in laaggelegen moerasachtige gebieden die als onbewoonbaar werden geacht. "De Maya-beschaving heeft letterlijk bergen verzet", concludeert archeoloog Marcello Canuto.

4 De vondst is gigantisch en heeft onderzoekers verbaasd
Wild Blue Media De vondst is gigantisch en heeft onderzoekers verbaasd

Volgens wetenschapper Tom Garrison is deze vondst de belangrijkste in ruim honderd jaar, alleszins wat betreft de Maya's. Bovendien moeten de archeologen nog een gebied van 20.000 vierkante kilometer doorzoeken. Francisco Estrada-Belli van het National Geographic Explorer-programma vermoedt dat er "nog honderden verborgen steden zullen gevonden worden".

"Het is een revolutie", besluit Estrada-Belli. "We zullen nog honderd jaar nodig hebben om te begrijpen wat we hier allemaal zien."

4 Onderzoeker Tom Garrison
Wild Blue Media Onderzoeker Tom Garrison

De reportage van National Geographic over deze spectaculaire vondst en  de daarmee samenhangende nieuwe bevindingen, 'Lost Treasures of the Maya Snake Kings', gaat op 6 maart in première.

27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Max Maximus

    Zelfkennis is het begin van alle wijsheid.Als we ons verleden niet willen ontrafelen,zal ook onze beschaving ten onder gaan.

  • Jan Van Rompaey

    Als er geen geldbejag achter zit moet het grondig onderzocht worden.

Lees meer