Op de linkse foto is de omgeving te zien waar de InSight zich bevindt. Op de rechtse foto heeft de verkenner zijn eigen “arm” in beeld genomen.
NASA/JPL-Caltech Op de linkse foto is de omgeving te zien waar de InSight zich bevindt. Op de rechtse foto heeft de verkenner zijn eigen “arm” in beeld genomen.

Marslander InSight stuurt nieuwe foto’s door van de rode planeet

De Marslander InSight, die maandag na een lange reis van bijna zeven maanden succesvol is geland op Mars, heeft nieuwe foto’s doorgestuurd vanop de rode planeet.

De beelden zijn gisteren gemaakt door de Marsverkenner. Op de eerste foto is de omgeving te zien waar de InSight zich bevindt. Die plek is genaamd Elysium Planitia. Het is een kale vlakte net boven de evenaar van Mars. De camera heeft een “fisheye”-zicht, waardoor de horizon gebogen lijkt. Het beeld is wat vertroebeld door stof op de cameralens. Rechts in beeld is een voet van de InSight te zien. Links boven op de foto is een deel van de seismograaf te zien, een instrument om aardbevingen te registreren. 

Met een andere camera heeft de InSight ook een tweede foto gemaakt. Daarop is een van de robotarmen van de NASA-sonde te zien. 

Missie

De landing zelf was een heuse thriller. Ongeveer een uur ervoor stuurde het controlecentrum op aarde de laatste aanwijzingen door naar het toestel en daarna was het in spanning afwachten en hopen dat alles goed ging. Het duurt acht minuten alvorens een radiosignaal van Mars de aarde bereikt, dus alles moest automatisch gebeuren. Het NASA-controlecenter kon dus ook niet ingrijpen als er iets fout zou gaan.

De Marsverkenner is nu begonnen aan een missie van twee jaar. Het apparaat - dat ruim een miljard dollar heeft gekost - zal metersdiep in de bodem van Mars boren om de binnenkant van de planeet te onderzoeken. Wetenschappers willen zo niet alleen een beter zicht krijgen op hoe Mars er uitziet vanbinnen, maar willen ook meer te weten komen over de geschiedenis van de rode planeet.

Bekijk ook:

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • MONIQUE MAERTENS

    Op een van de foto’s zie je de Tafelberg van Zuid-Afrika helemaal rechts boven

  • Diederik Verstraeten

    Das de sahara int rood alleen wa kouder en zonder kamelen... echt de moeite om daar naar toe te gaan!?!? Ze zouden beter eens naar de maan Europa van Jupiter gaan daar is zeker water... een basis element voor leven! A nee rood zant daar kan je bakstenen van maken LoL

Lees meer