Marsrover InSight maakt tweede selfie: vuil en enkele onderdelen lichter

Insight, de Marslander  die de Amerikaanse ruimtevaartmaatschappij NASA in november 2018 richting de rode planeet stuurde, deelde enkele dagen geleden zijn tweede selfie. Daaruit bleek dat de onbemande robot op enkele maanden tijd heel wat stof heeft gevangen. Bovendien ontbreken er enkele attributen op de foto. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Net zoals op aarde kan het op Mars wel eens stormen, zo’n storm gaat daar vooral gepaard met heel wat stof. Iets wat NASA’s vorige Marslander Opportunity (enkele keren) aan den lijve moest ondervinden. 

Opportunity was het onbemande robotwagentje dat in 2003 richting de rode planeet werd gestuurd om daar op verkenning te gaan. Veertien jaar later, in de zomer van 2018, ging het contact tussen aarde en de Marsrover voorgoed verloren te wijten aan zo’n stofstorm die enkele weken aanhield. Tenslotte trok NASA in februari 2019 definitief de stekker uit de Marsmissie Opportunity. 

Gelukkig was er destijds al een tweede Marslander geland op de planeet: InSight. En uit een recente selfie die de robot maakte, blijkt nu dat InSight ook al te maken kreeg met een kleine storm.

Eerste selfie

Op 6 december 2018 maakte de tweede Marslander (InSight) een eerste selfie op de rode planeet. Op die manier wisten onderzoekers van NASA zeker dat de robot zijn bestemming heelhuids bereikt had. De tweede foto dateert van 6 mei 2019 – vijf maanden na landing – en het verschil is groot. Terwijl de robot op de eerste foto nog blinkt, wordt hij op het tweede exemplaar bedekt met een dikke laag stof.

Dat kan problematisch zijn vermits het stof de zonnepanelen van de Marslander bedekt. Die zonnepanelen wekken de energie op waarop de robot teert. Gelukkig heeft de robot niet veel energie nodig om te overleven. Enkel in extreme gevallen, wanneer de stofstormen enkele weken aanhouden, kan het fataal aflopen. 

(Lees verder onder de foto’s)

3 De Marslander InSight maakte 6 december 2018 een eerste selfie.
NASA De Marslander InSight maakte 6 december 2018 een eerste selfie.
3 Op de tweede selfie zijn de zonnepanelen van InSight bedekt met een dikke stoflaag.
NASA Op de tweede selfie zijn de zonnepanelen van InSight bedekt met een dikke stoflaag.

Goed nieuws

Al kunnen de buitenaardse stormen – met windsnelheden van wel 72 kilometer per uur - de verkenners van NASA de kop kosten, ze hebben hun nut ook al bewezen. De krachtige wind blaast het stof immers ook terug weg van de zonnepanelen. Zo zorgde een windhoos er in februari nog voor dat 0,7 procent meer energie werd opgewekt met het ene zonnepaneel, zelfs 2.7 procent met het tweede.

Bovendien heeft die wind de levensduur van Opportunity met maar liefst dertien jaar en negen maanden verlengd. De missie zou oorspronkelijk slechts drie maanden duren omdat astronomen verwachtten dat de zonnepanelen, bedekt met stof, daarna geen energie meer zouden opwekken. Het stof werd echter keer op keer weggeblazen. 

Ontbrekende onderdelen

Wie trouwens opmerkte dat er enkele onderdelen van InSight ontbreken op de tweede foto – daarop heeft de Marslander geen seisometer en hitteschild meer – moet zich geen zorgen maken. Enkele dagen na zijn landing plaatste de Marsrover een seismometer, die trillingen in de bodem meet, op het oppervlak van de planeet.

Vervolgens plaatste InSight een hitteschild op Mars. Dat schild verdween bijna vijf meter diep in de bodem van de planeet. Daar moet het berekenen hoeveel warmte er precies uit het binnenste van de planeet komt. 

3 Het hitteschild dat de Marslander InSight op de bodem van de rode planeet zette.
AP Het hitteschild dat de Marslander InSight op de bodem van de rode planeet zette.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer