2 Reconstructie en visualisatie van het maasagraf in Polen.
Michal Podsiadlo Reconstructie en visualisatie van het maasagraf in Polen.

Massagraf van 5.000 jaar oud legt familietragedie bloot

Toen een massagraf met daarin 15 vrouwen, jonge mannen en kinderen die 5.000 jaar geleden leefden, werd aangetroffen in een Poolse gemeente, was de vondst in een waas van mysterie gehuld. Nieuw DNA-onderzoek heeft opheldering gebracht.

Het graf werd acht jaar geleden ontdekt in Koszyce in Zuid-Polen. De slachtoffers vonden de dood na een harde klap op het hoofd. Opvallend: de lichamen waren netjes bij elkaar geplaatst in het graf samen met geschenken. De onderzoekers vroegen zich af waarom de slachtoffers van een bloedbad met zo veel respect zouden worden begraven.

Toen ze onlangs het DNA van de overblijfselen bestudeerden, volgde een verrassende wending. Alle slachtoffers behoorden tot dezelfde grote familie. Het ging om drie generaties. De boeiende onderzoeksresultaten werden vorige week gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine National Academy of Sciences. “Door het DNA van de skeletten te analyseren, konden we verschillende gezinnen die behoorden tot één grote familie in kaart brengen”, verklaarde Morten Allentoft van de universiteit van Kopenhagen. “Moeders werden naast hun kinderen gelegd en ook broers lagen naast elkaar in het graf. Het is duidelijk dat diegenen die de doden begroeven hen goed kenden.”

2 Zo werd het massagraf in Koszyce aangetroffen.
Universiteit van Kopenhagen Zo werd het massagraf in Koszyce aangetroffen.

Bijzonder is ook dat maar één volwassen man in het graf is aangetroffen en de onderzoekers menen ook te weten waarom. “Onze suggestie is dat ze niet in de nabijheid van de nederzetting waren toen de moordpartij plaatsvond en dat ze later terugkeerden, en vervolgens hun familieleden op een respectvolle manier begroeven,” zei Allentoft.

Bittere strijd

De onderzoekers geloven dat de nederzetting werd overvallen tussen 2.776 en 2.880 voor Christus. “We weten niet wie verantwoordelijk was voor dit bloedbad,” zei Hannes Schroeder, archeoloog van de Universiteit van Kopenhagen. “Maar het stemt tot nadenken dat het 5.000 jaar geleden gebeurde bij de overgang van het late neolithicum naar de bronstijd. Tijdens deze periode migreerden volkeren uit het oosten naar deze contreien en men kan zich voorstellen dat dit leidde tot een bittere strijd om territorium.”

Executie

De bevolking groeide gestaag aan en het gevecht om de natuurlijke hulpbronnen escaleerde in die periode. De archeologen vermoeden dat de familieleden werden gevangengenomen en geëxecuteerd. “We hebben geleerd uit de ontdekking van andere massagraven dat gewelddadige conflicten zich op dat moment afspeelden tussen groepen met verschillende achtergronden, “zei Niels N. Johannsen, archeoloog aan de universiteit van Aarhus. “Maar een massagraf uit die periode werd nog nooit zo goed gedocumenteerd als hier. Indien we al het geweld en de tragedie terzijde laten, dan toont onze studie duidelijk aan dat familiebanden en de zorg voor elkaar veel betekenden voor deze mensen, zowel tijdens het leven als na de dood.”

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Bonacasa

    Ergo, migratie is van alle tijden. Ook wij hebben die achtergrond, maar velen zitten in de ontkenningsfase.

  • Leopold Vanhoof

    De bevolking groeide gestaag aan en het gevecht om de natuurlijke hulpbronnen escaleerde in die periode. Als dat toen al zo was dan kan je je voorstellen wat het over enige decennia hier zal zijn, wanneer er aan alles gebrek zal zijn.

Lees meer